Доступність посилання

ТОП новини

У Греції провалилась перша спроба створити уряд реформ


У Греції лідер консервативної партії «Нова демократія», яка набрала найбільше голосів на недільних парламентських виборах, Андоніс Самарас повідомив у понеділок, що його спроба створити коаліційний уряд зазнала невдачі. Ця партія виступає на підтримку суворих заходів заощадження, які втілює країна задля отримання міжнародної фінансової допомоги.

Тепер право на спробу сформувати уряд перейде до лідера другої за результатами виборів політичної сили, ультралівацької Коаліції радикальної лівиці, відомої також як «Сіріза», об’єднання понад десятка дрібних партій, яке виступає проти суворих реформ. Лідер цієї коаліції Алексіс Ципрас раніше закликав визнати недійсними зобов’язання Греції перед ЄС і міжнародними фінансовими інституціями.

Ці заходи викликають гострі протести в грецькому суспільстві. Їхній можливий зрив, як припускають, може призвести до дефолту Греції й теоретично до її виключення з зони євро.

Через значні втрати на виборах у Греції двох досі провідних партій, які підтримували суворі реформи, «Нової демократії» і соціалістичної «ПАСОК», курси акцій грецьких компаній упали в понеділок на 7,7 відсотка. Зазнали занепаду також інші акції на європейських ринках. А спільна грошова одиниця євро впала стосовно інших валют до найнижчого за останні три місяці рівня.

Тим часом аналітики вже припускають, що, можливо, уряд у Греції так і не вдасться створити, і будуть потрібні нові вибори.
XS
SM
MD
LG