Доступність посилання

ТОП новини

США: ЦРУ розкрили змову терористів у Ємені


Прага – У Білому домі підтвердили, що Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) нещодавно перешкодило змові філії «Аль-Каїди» в Ємені, смертники з якої хотіли підірвати літак, що мав прямувати до Америки. За повідомленнями американської влади, терорист кріпив вибуховий пристрій на натільній білизні, так само, як при невдалій спробі нігерійського терориста в грудні 2009 року, коли той намагався підірвати пасажирський літак до американського Детройта. При цьому держсекретар Гілларі Клінтон заявила, що справа боротьби з терористами є предметом пильності всієї міжнародної спільноти.

Згідно з інформацією Федерального бюро розслідувань, їхні агенти вилучили бомбу за межами США. І хоча подробиць щодо особистості смертника немає, та все ж ФБР стверджує, що тримає під контролем технічні та юридичні обставини цього випадку.

«Вже початковий аналіз показує, що вибуховий пристрій дуже подібний до тих, які використовувала раніше «Аль-Каїда» на Аравійському півострові для терактів у пасажирських літаках», – йдеться в інформації спецслужб США. Подібний пристрій намагався привести в дію 25 грудня 2009 року нігерієць Умар Фарук Абдулмуталлаб у літаку, який прямував до Детройта, але його знешкодили, і спроба провалилася.

Речники Білого дому заявляють, що президент Барак Обама був поінформований про цю змову ще у квітні і «був упевнений, що пристрій не ставив під загрозу життя людей». Зокрема, держсекретар США Гілларі Клінтон заявила про це під час візиту до Індії. «Цей пристрій, за нашою інформацією, не міг порушити безпеку пересування літака, однак ця змова сама по собі свідчить про намагання терористів і надалі винаходити все більш витончені способи вбивств ні в чому не винних людей», – зазначила Клінтон.

Журналісти поспішили повідомити про цю справу

Представники американського агентства Associated Press знали про розкриття цієї змови «Аль-Каїди» ще минулого тижня, але змушені були притримати інформацію від розголошення на вимогу Білого дому та ЦРУ, бо операція спецслужб ще йшла тоді повним ходом. Про це Associated Press повідомило вже у понеділок, хоча Білий дім вимагав офіційно оголосити про це не раніше вівторка.

Держсекретар США Гілларі Клінтон також наголосила під час візиту до Індії саме у вівторок, що справа боротьби з терактами є міжнародною. «Цей випадок є нагадуванням стосовно того, чому ми повинні бути пильними вдома і за кордоном у захисті нашого народу й у захисті дружніх народів та держав, таких, як Індія та інших», – зауважила вона.

Представники спецслужб США інформували, що потенційний терорист-смертник базувався в Ємені і ще не встиг купити квиток і вибрати рейс пасажирського літака, як його захопили агенти ЦРУ. Вибуховий пристрій цього разу мав нову і вдосконалену систему приведення його в дію на тілі пасажира літака.

Спецслужби вивчають цей пристрій на можливість подолання з ним систем безпеки аеропортів, але про якісь зміни у системі безпеки летовищ у понеділок не повідомляли.

Речники з питань безпеки в США стверджують, що даний пристрій є третім із арсеналу його виготовлювача – терориста Ібрагіма Хасан аль-Асірі чи ж його учнів. Перший свій пристрій цей конструктор бомб «під білизну» намагався переправити до США, як і два інших, у патроні принтера на вантажному лайнері у 2010 році.

Операція ЦРУ проходила у той час, коли Білий дім і держдепартамент США давали гарантії американцям, що не мають відомостей про ймовірність підготовки терактів «Аль-Каїдою» до річниці смерті Усами бін Ладена. Про це держдепартамент США заявляв і 26 квітня, і 1 травня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG