Доступність посилання

ТОП новини

Аеропорт «Бориспіль»: авральні роботи до Євро-2012 і великі обіцянки


Катерина Недеснова

Київ – П’ятдесят п’ять рейсів за годину прийматиме аеропорт «Бориспіль» під час Євро-2012. Такого ще не було за всю історію незалежності, заявив директор турніру УЄФА Євро-2012 Маркіян Лубківський. Водночас, у Комітеті суспільного контролю «Чемпіонату Євро-2012» не поспішають вірити у таку неймовірну пропускну здатність аеропорту, враховуючи, що термінал «Д» ще навіть не відкрили.

Завершуються приготування українських аеропортів до європейської футбольної першості. Роботи обіцяють закінчити до 15 травня. Організатори гарантують найкращий європейський сервіс і дуже велику пропускну здатність терміналів – до 20 зліт-посадок за годину у Львові і до 30 у Харкові. Що стосується Борисполя, то тут прийматимуть 55 рейсів за годину на дві смуги. Директор Турніру УЄФА Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський називає це безпрецедентним випадком в історії незалежної України.

«На аеропорти ляже велике навантаження. Таке, якого раніше не було ні за часи незалежності, ні навіть у Радянській Україні. Тому цьому питанню приділяється увага, працює група експертів, залучених урядом», – зазначив Лубківський.

Іноземні вболівальники, можливо, будуть першопрохідцями нового Терміналу

Проте до Євро-2012 залишився тільки місяць, а приймаючий термінал «Д» ще й досі не відкрили. Хоч організатори й запевняють, що все під контролем, активісти громадських організацій бояться, що єврофани будуть першими, хто ступить на поріг новенького терміналу.

«Є побоювання, що роботу терміналу почнуть, не протестувавши його. У нас такі приклади є. Згадаймо ті самі стадіони. Коли відкрили НСК Олімпійський, то на матчах виникали питання організаційного характеру, створювались давки. Не можна виключати, що цього не буде під час активного прийому вболівальників Євро у Борисполі», – застерігає Павло Бабенко, координатор проектів громадської організації «Комітет суспільного контролю «Чемпіонат Євро-2012».

Віталій Золотой, повертаючись додому в Сімферополь, розповів, що зміни і підвищення рівня роботи летовища досить помітні. «Останнього разу, коли я літав, тут були звичайні «богдани», а тепер їздять «скай баси», – каже він. – Черги не дуже великі, реєстрацію пройшов швидко, порівняно з минулим разом. Під терміналом чисто й прибрано, всі таксі з шашками».

А от киянка Наталя Піскова, яка регулярно літає за кордон, не має настільки позитивних вражень від Бориспільського аеропорту.

«Вводяться європейські правила, такі як знімання взуття перед митним контролем. Але у Європі все це якось згуртовано, а у нас в Україні – ну як завжди, – зауважує вона. – Коли знімаємо взуття, немає лавочок, щоб взутись. Тому мусиш йти в цих пакетиках на ногах крізь весь аеропорт, щоб знайти місце. Там, де перевіряють багаж, теж нема згуртованості, тому що всі речі навалюються купою. Коли їх розбирають, то все знову ж таки на купі, і можна випадково забрати не свої речі. Востаннє летіла з колегами-французами. Коли вони щось запитували французькою або англійською, ніхто не міг їм відповісти».

Незабаром на території аеропорту розпочнуть свою діяльність волонтери. На думку організаторів, вони зможуть покращити ситуацію з комунікацією та інформаційною підтримкою іноземних гостей, а також забезпечити гідний сервіс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG