Доступність посилання

ТОП новини

9 травня – свято радості чи день скорботи?


Київ – Цього року на 9 травня не буде військового параду на Хрещатику. Попри це у столиці та інших містах України 67-му річницю завершення Другої світової війни в Європі відзначать низкою урочистих заходів. Окрім того, комуністи заявили про намір цього дня на всіх державних установах вивісити червоні прапори. Натомість їхні опоненти вбачають у подібному святкуванні відлуння радянських традицій.

В Україні про ветеранів Другої світової війни згадують лише на 9 травня та перед виборами, говорить народний депутат, комуніст Олександр Голуб. Через «економічний та моральний тиск» ці люди не вдоволені ставленням держави до себе, наголошує він, тому таку ситуацію треба змінювати. І на його думку, це стосується не лише соціального захисту.

«По-перше, забезпечити гідне життя, а по-друге, забезпечити на законодавчому рівні захист цієї перемоги, справжньої історії, яка торкається періоду Великої Вітчизняної Війни і Другої світової. Ми бачимо намагання сплюндрувати великий подвиг, намагання переписати історію. В Україні відверто відроджуються профашистські організації, зруйноване викладання історії і в багатьох вишах, і в школах», – наголошує депутат.

На думку Олександра Голуба, чимало українців не розуміє значення червоного прапора, який комуністи традиційно намагаються вивісити у День Перемоги на будівлях державних установ. Водночас депутат зазначає, що заборона такої символіки, наприклад на Тернопільщині, є антизаконною, а проведення військових парадів – «дивиною, адже армію було фактично знищено». Натомість у піснях і танцях на 9 травня він не вбачає нічого поганого, бо «попри жертви, перемогу було здобуто, що є радістю» і «святом відродження країни та нації».

В Україні нав’язують радянську ідеологію і визнають не всіх ветеранів

Водночас народний депутат від НУ-НС Олесь Доній зауважує, що святковими урочистостями 9 травня повсякденну неувагу до ветеранів державі компенсувати не вдасться. До того ж, зазначає він, більшість цих заходів
9 травня перетворено, на жаль, з дня пам’яті про загиблих в один з механізмів проросійської пропаганди
Олесь Доній

зазвичай є відлунням «прорадянської та проросійської ідеологій».

«9 травня перетворене, на жаль, з дня пам’яті про загиблих в один з механізмів проросійської пропаганди і заперечення окремих народів, і зокрема українського, на власну історію. Саме тому влаштовуються не просто якісь дні скорботи, а веселі гуляння. Хоча краще б було згадати про ті мільйони жертв, які понесла Україна і понесла Європа», – зауважує депутат.

На думку Олеся Донія, доцільно було б перенести святкування на 8 травня – день, коли вся Європа вшановує жертв Другої світової війни. Водночас, за словами народного депутата, нині не всі ветерани Другої світової, – зокрема, представники українських повстанських з’єднань, – визнані її учасниками.

9 травня у Києві урочистості розпочнуть із церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата в Парку Вічної Слави за участю Президента Віктора Януковича. Упродовж дня святкові заходи відбудуться на Хрещатику, Майдані Незалежності та в Музеї історії Великої Вітчизняної війни. Завершиться святкування Дня Перемоги феєрверком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG