Доступність посилання

ТОП новини

У Росії не вщухають протести проти Путіна


Нині у Росії четвертий день поспіль тривають протести проти нового президентського терміну Володимира Путіна. В акції у Москві беруть участь сотні осіб. Протягом останньої доби російська поліція затримала десятки демонстрантів, включно з лідерами опозиційних сил.

У Москві в парку Чисті пруди зібралися півтисячі учасників протесту «Біле місто». Як повідомляють кореспонденти Радіо Свобода, вони пишуть лозунги крейдою на асфальті. Серед гасел – «Поверніть нам вибори». Поруч намалювали два кола: «За Путіна» і «За вільну Росію». В одне кидають недопалки від цигарок і презервативи, а в іншому збирають гроші на адвокатів і харчі. До того вдень кілька сотень активістів із білими стрічками долучилися до офіційно дозволеної колони комуністів, вигукуючи «Перемогли Гітлера – переможемо й Путіна».

До активістів на Чисті пруди надвечір прийшли російські опозиціонери Борис Нємцов та Ілля Яшин. Вони переважно мовчали, щоб уникнути арешту.

Напередодні силовики заарештували лідера «Лівого фронту» Сергія Удальцова, який звернувся в центрі Москви до невеликої групи своїх прихильників зі словами: «Москва проти Путіна. Москва проти шахраїв і злодіїв. Росія без Путіна!»

У відділок минулої ночі знову потрапив, вже втретє з початку вихідних, і відомий блогер, один із лідерів протесаного руху Олексій Навальний. У середу ввечері його засудили до 15 діб арешту за звинуваченнями у непокорі правоохоронцям.

Із 6 травня, коли у Росії розпочалися протести проти інавгурації Володимира Путіна на президентську посаду, поліція затримала близько 750 осіб.

Опозиціонери описують відчуття, що ніби в Москві вже запроваджено комендантську годину і воєнний час.

Втім, голова Московської державної думи Володимир Платонов каже, що нічого надзвичайного в російській столиці не помічає. А велику кількість військових на вулицях пояснює останніми офіційними заходами.

«Відбувається відразу величезна кількість заходів, були святкові дні, була інавгурація, День Перемоги відзначався. Є люди, які проводили несанкціоновані заходи, от проти них застосовувалася сила», – наголосив представник правлячої у Росії партії «Єдина Росія».

Платонов також зауважує, що і західні держави так само ставляться до учасників подібних протестів.

США за мирні акції, без насильства

Тим часом Сполучені Штати висловили стурбованість повідомленням про те, що російські силовики затримують учасників мирних акцій.

Речник Державного департаменту США Марк Тонер закликав російську владу забезпечити свободу слова і зборів. Водночас у Вашингтоні занепокоєні інформацією про те, що деякі невеликі групи протестувальників у Росії нападали на правоохоронців. Тонер закликав обидві сторони утриматися від насильства.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG