Доступність посилання

ТОП новини

Газ із Катару – в українські домівки


Уряд України веде перемовини щодо імпорту газу із Катару
Уряд України веде перемовини щодо імпорту газу із Катару
Київ – Уряд веде перемовини щодо імпорту газу із Катару через Туреччину. Про це заявляв прем’єр-міністр Микола Азаров. За його словами, за перевезення скрапленого катарського газу Україна буде платити втричі менше, ніж нині платить за російський. Експерти, однак, вважають, що навіть за умови, що вдасться домовитися із обома країнами, на побудову відповідних терміналів підуть роки.

Транспортувати морем скраплений газ із Катару буде значно дешевше, ніж закуповувати його у Росії за нинішніми цінами, вважає глава українського уряду Микола Азаров. На кінець травня запланували переговори між Україною, Катаром та Туреччиною щодо перевезення газу через протоку Босфор, окрім того, до кінця року Катар має намір відвідати і Президент Віктор Янукович.

Скраплення – один із видів перевезення газу морем. Для цього його спочатку переводять у рідкий, а потім – після прибуття – знову в газоподібний стан.
Ціна, яку нині Україна платить за російський газ, значно перевищує собівартість його видобутку і такого транспортування, тому теоретично постачати газ із Катару може бути трохи дешевше, вважає Сергій Дяченко, провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова.

«Скраплений газ на європейських ринках, який постачається із країн Північної Африки, коштує десь 350 доларів, тобто доларів на 100 дешевше, ніж ми отримуємо із Російської Федерації», – зазначає він. Однак, на думку експерта, треба зважати також на те, що в Україні немає жодного терміналу, де газ із рідкого переводили б у звичний для транспортування по трубах стан. Це також впливатиме на ціну.

Ініціатива пахне авантюрою ­– бютівець

За офіційною інформацією, 2015 року повинно розпочатися будівництво такого терміналу під Одесою, куди повинні були б доставляти скраплений газ із Азербайджану. Раніше Катару в планах уряду не було, зауважує член профільного парламентського комітету, депутат-бютівець Олександр Гудима.

«Ці ініціативи Азарова пахнуть авантюрою, – вважає він.– Чому раптом переключилися на катарський газ, який є дистанційно, як мінімум, у п’ять разів далі за азербайджанський, тобто затрати на перевезення його танкерами є у декілька разів більші?»

Україна уже кілька років веде переговори із Російською Федерацією щодо зниження ціни на газ, а та у відповідь хоче долучитися до керування українською газотранспортною системою. Очікуються, що переговори із цього питання продовжать наприкінці травня.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG