Доступність посилання

ТОП новини

«Гречаний» підкуп чи благодійність депутатів-регіоналів?


Харків – Гречка, олія, цукерки – це деякі продукти, які зібрали для літніх харків’ян у спеціальні подарункові набори народні депутати від Партії регіонів, що збираються балотуватися за мажоритарними округами. Так звані «благодійні пайки» роздають у харківських школах, а дані про пенсіонерів для отримання харчових наборів збирають дільничні лікарі, медсестри та співробітники шкіл.

У продуктовому пакунку 70-річної харків’янки Анастасії Шиліної була гречка, цукор, олія, згущене молоко, цукерки, чай та інший харч. У пакеті з гречкою, який вона отримала наприкінці квітня, була листівка від імені народного депутата від Партії регіонів Валерія Писаренка. Він має намір балотуватися за мажоритарним округом Дзержинського району міста Харкова. Жінці зі статусом «дитина війни» запропонувала і допомогла оформити заявку на благодійний подарунок її дільничний лікар. Згодом до пенсіонерки зателефонували і запросили до 129-ї школи.

«Так, зателефонували зі школи. Пішла, отримала», – розповідає ветеран праці Анастасія Шиліна. За її словами, у школі від неї не вимагали голосувати за конкретного кандидата в народні депутати.

До дня Перемоги десяток народних та міських депутатів, що готуються до боротьби за депутатське крісло, презентували пенсіонерам продуктові набори. Серед них і парламентар Ірина Горіна. Представниця Партії регіонів запевняє, що робить літнім людям подарунки від душі й виборчі технології тут ні до чого.

«Я п’ять років народний депутат. Усі п’ять – вітаю і допомагаю ветеранам. Я не розумію, чого цього року здійнявся такий ґвалт – думаю, це спеціально. Виборча кампанія стартує з 30 липня – тоді, за порушення вважатиметься роздача речей, без якоїсь партійної символіки, що перевищує суму 33 гривні – це так встановила ЦВК. А зараз ще немає передвиборної компанії, отже я, як народний депутат, працюю для людей», – заявила народний депутат Ірина Горіна Радіо Свобода.

У соціальній мережі оприлюднені фото, як пенсіонерам вручають так звані благодійні пайки. Також в інтернет-виданнях розміщена інформація про маловідомий благодійний фонд «Допоможи ближньому», який через співробітників шкіл поширює бланки на отримання продуктового набору. За кожну заповнену анкету з усіма даними про пенсіонера, вчителю нібито обіцяли по 5 гривень.

«Люди стали більш лицемірними у політичному сенсі» – політолог

Голова фракції БЮТ у Харківській обласній раді, колишній заступник голови обласної держадміністрації, яка раніше опікувалася освітянськими питаннями, Людмила Білова каже, що до неї телефонували батьки зі скаргами про те, що їхніх дітей змушують розносити продуктові набори по домівках пенсіонерів.

Натомість директор департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко була подивована запитанням Радіо Свобода щодо активної участі вчителів та дітей у благодійних акціях депутатів.

«Я вперше чую про пайки, гречку і так далі. Діти тут не можуть залучатися. Але, якщо педагогічний колектив напередодні свята Перемоги допоміг народному депутатові з видачею подарунків ветеранам, то ви вважаєте,що це порушення законодавства, як ви собі думаєте?» – поцікавилась керівник харківських освітян Ольга Деменко.

Політолог Денис Под’ячев зазначає, що наразі робиться ставка на пенсіонерів, бо вони сумлінно приходять на виборчі дільниці, отож партії намагаються перетягнути їх на свій бік.

«Серед старших верств населення, виборців – цей захід визначальний. У середньому ж віці, на мою думку, цей підкуп не матиме сенсу. Люди стали більш раціональними, більш, якщо хочете, лицемірними у політичному сенсі. Вони голосуватимуть ногами. Люди можуть взяти цей благодійний подарунок, але проголосують так, як самі вважають», – зауважив політолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG