Доступність посилання

ТОП новини

Гени, що породжують смерть, і позитиви усвідомлення смертності


Учені клініки Майо у штаті Флорида у США визначили ген, який фактично започатковує розвиток однієї з найпоширеніших форм раку легенів. Нове відкриття опубліковано в журналі «PLoS ONE».

Назва цього гену звучить так: matrix metalloproteinase-10 (MMP-10). Дослідники встановили, що при нейтралізації цього гену ракові клітини втрачають здатність розвивати пухлину. Натомість, як тільки ген повертається до клітин, вони відразу ж починають множитись.

За словами дослідника Алана Філдса, ген має могутній потенціал, відіграючи подвійну роль у раковому захворюванні. Він стимулює зростання самих ракових клітин і доводить їх до критичної фази метастазів.

Відтепер науковці інтенсивно шукають відповідні препарати, щоб дезактивувати ген-провокатор одного із тих ракових захворювань, які не піддаються відомим і конвенційним шляхам лікування. Життя мільйонів людей знову в руках людей науки. Будьте здорові.

Позитив від думок про смерть

Думання про смерть має свої позитивні наслідки. Усвідомлення смертності як такої може поліпшити фізичне здоров’я і допомогти переосмислити цілі і цінності в житті.

Навіть несвідоме відчуття смертності, скажімо, під час проходження пішки через цвинтар, може провокувати позитивні зміни і підсилювати бажання допомагати іншим. Дослідження про зв’язок між смертністю і духовним та фізичним здоров’ям помістив інтернет-ресурс ScienceDaily.

Експерименти в минулому на цю тему, як правило, доводили, що думання про смерть є руйнівним і небезпечним. Вважалося, що воно породжувало всілякі забобони, зажерливість, ба навіть насильство.

Група американських науковців із університету в Міссурі провела дослідження на підтвердження цілком протилежних висновків, згідно з якими усвідомлення смертності може бути здатним мотивувати добрі вчинки і мінімізувати нанесення шкоди собі та іншим.

Експеримент довів, що одне лише фізичне перебування людей на цвинтарі істотно збільшує їхню готовність допомогти незнайомому перехожому.

Думки про смерть підштовхують людей також більше піклуватися про своє здоров’я. Завдяки цим думкам легше розпрощатися з цигарками, взятися за регулярні фізичні вправи.

Як каже провідний дослідник експерименту Кенет Вайль, «танок зі смертю повинен бути вельми делікатним, але водночас і потенційно елегантним натхненням до здорового життя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG