Доступність посилання

ТОП новини

Вони прийдуть ще, незадоволених чимало


Інформація про опозиційні акції в Москві та інших російських містах нагадує новини про броунівський рух: мітинги змінюються гуляннями, гуляння – голодовками, голодування – таборами протесту… Але що найголовніше – у всіх цих акціях постійно залучені російські правоохоронці, які намагаються розігнати, перешкодити, оштрафувати, посадити…

Влада ставиться до опозиційних акцій цілком серйозно, але, як мені здається, зовсім не тому, що вона боїться цих виступів або вважає, що вони їй чимось загрожують. Влада просто не хоче, щоб опозиціонери виходили на вулиці. Після обрання Володимира Путіна новим президентом Російської Федерації та затвердження Дмитра Медведєва главою уряду влада хоче повернутися в комфортний стан, в якому вона перебувала до початку опозиційних мітингів – коли існувала затишна ілюзія, що в країні всі підтримують «тандем», а ті, хто не підтримує, – є купкою маргіналів, які раз на місяць збираються на Тріумфальній площі.

І зараз, намагаючись розігнати опозиціонерів – де б вони не збиралися і щоб не робили – влада знову намагається нагадати незадоволеним, що вона сильна і не збирається терпіти «самоуправство».

Пояснити російським керівникам, що таким чином вони лише збільшують кількість людей, які не бажають миритися із застоєм в країні, абсолютно неможливо. Російська влада вже давно живе в своєму власному світі, далекому від реальності – і їй цей світ застійним не здається. Навпаки, цей світ переповнений величезними грошима, власністю і вірою у свою незамінність. І змінювати щось у такому чудовому світі – справжній злочин. Тим більше, що російська влада впевнена: її підтримує більшість населення. А все решта – горлопани.

Тому не варто очікувати раціональної реакції від Володимира Путіна. Він постарається зробити все можливе, щоб опозиціонери боялися виходити на вулиці. Інша справа – чи вийде це в нього сьогодні? Адже Росія – що б не думали її лідери – після мітингів на Болотній площі дійсно змінилася. Стало зрозуміло, що людей, незадоволених існуючим станом справ, не так уже й мало. І що вони можуть виходити на вулиці і нагадувати владі про своє існування.

На якийсь час більшу частину цих людей можна, звичайно ж, загнати на кухні. Але вони обов’язково прийдуть ще – тим більше, якщо розгін опозиційних виступів посилиться. Це саме те, що російська влада не може, та й не хоче зрозуміти.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG