Доступність посилання

ТОП новини

Чи є майбутнє в паперової книжки в добу електронної літератури


Варшава – Книжковий ринок на порозі революції, яку можна порівняти з початком книгодрукування. Гряде так звана електронна книжка, яка відвойовує позиції у книжки традиційної, паперової. Про це розмовляли учасники «Форуму нових технологій», що відбувся у Варшаві. Директори видавництв, які взяли участь у цьому форумі, говорили про переваги і недоліки електронних видань. Вони визнали, що видавці, які ігноруватимуть нові технології, можуть просто зникнути з ринку.

Форум нових технологій відбувся у рамках щорічного Варшавського книжкового ярмарку – найбільшого такого заходу у Польщі. Учасники форуму констатували той факт, що книжка на електронних носіях стрімко завойовує європейську читацьку аудиторію.

Як наголошувалося на форумі, доступні для пересічного покупця пристрої для читання оцифрованих текстів надійшли у продаж усього два роки тому. За цей короткий час електронні видання здобули два відсотки книжкового ринку в ЄС. Пристрої для читання дешевшають, і ця динаміка стрімко зростає.

Великі зміни вже в найближчі роки

Електронна книжка підкорить серця читачів упродовж кількох найближчих років. Це нагадуватиме експансію стільникового телефонного зв’язку, впевнений Адам Давідзюк, представник однієї з польських фірм, яка займається випуском оцифрованої літератури.

Давідзюк звернувся до польських видавців із такими словами: «Те, що ми маємо книжку у вигляді зшитих аркушів, а цей винахід має приблизно дві тисячі років, не означає, що так повинно бути завжди і що це єдина форма. Книжка розвивається. Ми вважаємо, що електронна книжка – це природня форма розвитку традиційної книжки, вона буде незважаючи на те, подобається нам це чи ні».

Видавець-новатор переконаний у тому, що електронні видання – це великий шанс для розвитку книговидавничої галузі. Він закликав видавців не боятися змін.

Із «книжки» можна буде зателефонувати

Тож яка вона – сучасна електронна книжка і якою вона буде в майбутньому? Про це розмірковував Міколай Топіха-Дольний, фахівець, який удосконалює дизайн оцифрованих видань. За його словами, поки що видавці хочуть, так би мовити, втиснути електронну книжку у звичний для них формат, намагаються, щоб оцифрована література максимально нагадувала паперові видання. Це так, як і з винаходом автомобіля, який спочатку нагадував бричку без коня, жартував Топіха-Дольний. Піонери автомобілебудування, говорив він, просто не уявляли собі транспортного засобу, який міг би виглядати інакше.

Експерт вважає, що видання майбутнього можуть бути дуже несхожими на те, що ми звикли вважати книжкою. Вже сьогодні маємо до діла з електронними книжками, говорив він, а невдовзі на ринку поширюватимуться мультимедійні книги, які матимуть багато додаткових функцій. Найпопулярніший пристрій для читання, на думку експерта, матиме й функції телефону.

Утім, наголосив Топіха-Дольний, винахідники врахують звички консервативних читачів, тож охочі матимуть змогу придбати електронний пристрій, який відтворює шелестіння паперових сторінок і навіть запах паперу. Про переваги електронної книжки над паперовою Топіха-Дольний сказав: «Ваші предки мали бібліотеки, які займали цілі кімнати, сьогодні кілька таких бібліотек помістилося б у малесенькому пристрої. Це дуже великий плюс електронної літератури. Вона завжди під рукою. Якщо ми маємо доступ до інтернету, то будь-коли можемо мати доступ до нашої електронної бібліотеки – до всіх тих книжок, які ми колись купили».

Електроніка – шанс для дебютантів

Перелічуючи переваги електронних видань, видавці передусім наголошували на їхній доступності. Мовляв, оцифровану книжку можна стягнути на свій пристрій з інтернету впродовж кількох секунд. Крім цього, говорилося на форумі, у такій книжці легко знайти потрібний фрагмент, адже в пристроях для читання є пошукові системи. З таких книжок можна копіювати фрагменти, робити свої позначки, а за бажанням – знайти в інтернеті ілюстрацію до якоїсь теми.

Крім цього, як зазначив видавець Славомір Брудний, електронна книжка – це великий шанс для авторів-дебютантів. Тепер, казав він, видавець не боятиметься інвестувати у видання книжок невідомого автора, адже це не пов’язане з ризиком залишитися з горою нерозпроданих паперових книжок. Гроші, заощаджені на розповсюдженні паперових видань, вважає Брудний, видавництва зможуть спрямувати на популяризацію цікавих та «нерозкручених» авторів.

Як прогнозують учасники варшавського форуму, електронна книжка радикально змінить наші уявлення про книгарню і бібліотеку. Та все ж, визнають видавці, електроніка неспроможна повністю замінити традиційне паперове видання. Оцифрована книжка не може бути альтернативою для, наприклад, ошатно виданого великоформатного альбому з репродукціями картин. Як підсумував Адам Давідзюк, електроніка помітно змінить книжковий ринок, та все ж вона не вб’є паперову книжку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG