Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Росії тривають протестні «гуляння» опозиції


У столиці Росії Москві вже понад тиждень тривали в суботу акції російської опозиції на протест проти інавгурації Володимира Путіна на третій президентський термін. Зокрема, це вже шостий день акції «Біле місто», яку ще називають «народними гуляннями»: люди десятками чи й сотнями мовчки масово гуляють вулицями в центральній частині Москви без жодних плакатів чи транспарантів, тільки з білими стрічками, що є символом протестів у Росії.

Цього дня, як і кількома попередніми, акція зосередилася на Чистопрудному бульварі в Москві з широкою зеленою зоною і ставком посередині, де учасники протесту влаштували табір. Поліція останнім часом практично не втручається в перебіг акції.

Зокрема, в суботу повідомляють про затримання одного активіста, якого якась жінка звинуватила в тому, що він її вдарив. Організатори опозиційного табору назвали це провокацією й закликали опозиціонерів не піддаватися на неї й на інші провокаційні кроки.

Заступник мера Москви Олександр Горбенко заявив у суботу, що розганяти табір не потрібно, якщо опозиція не порушуватиме закон і громадський порядок.

У суботу ж до протестного табору в Москві підійшли представники прокремлівського руху «Наші», заявивши, що проводитимуть там же свою власну акцію з іншого приводу. З ними вдалося домовитися, що вони стануть поодаль.

Також у суботу в Москві суд визнав законним арешт у середу, 9 травня, опозиційного діяча Олексія Навального на 15 діб за «непокору поліції». Його затримали саме під час «народного гуляння» того дня. Тоді ж за таким же звинуваченням арештували на 15 діб іще одного опозиціонера, Сергія Удальцова; його арешт визнали законним іще в четвер.

Подібні «народні гуляння» опозиції відбулися в суботу і в кількох інших містах Росії без інцидентів. Там акції «гуляння» вулицями з білими стрічками тривали коротший час.

Білий став кольором російської опозиції, яка вимагає чесних виборів, заявляючи про фальсифікації результатів недавніх парламентських і президентських виборів у Росії.
XS
SM
MD
LG