Доступність посилання

ТОП новини

«Євроавтобус» рушив українськими містами


Його пасажири запевняють, що ця мандрівка Україною відбувається поза політикою
Його пасажири запевняють, що ця мандрівка Україною відбувається поза політикою
Львів – Вже вп’яте Україною мандрує «Євроавтобус». Це щорічний проект, присвячений Дню Європи в Україні (відзначається у третю субота травня), і проводиться за фінансової підтримки Європейського Союзу. Одинадцять учасників проекту з Польщі, Німеччини, Болгарії, Словаччини, Литви, Латвії та України у понеділок прибули у Канів.

«Євроавтобус» традиційно стартував із Варшави парадом Шумана, святковою ходою на честь європейського політика, одного із засновників Європейського Союзу. А далі автобус зробив коротку зупинку у Львові, де відбувся закритий тренінг для учасників і рушив на Канів.

Мандрівка автобусом пролягатиме низкою українських міст, це: Кіровськ і Перещепино Дніпропетровської області, Музиківка, що на Херсонщині, Авдіївка на Донеччині, Сіверськодонецьк на Луганщині. 26 травня планується остання зупинка у Києві.

Організатори обрали невеликі українські міста, щоб там провести відкриті тренінги для школярів і студентів. Мова йтиме про основні ідеї євроінтеграції, важливість і корисність громадської роботи для молоді, про волонтерство у країнах Євросоюзу. Молоді українці зможуть від європейців почути про життя та освіту в Європі, проблеми, які молодь долає там, зокрема при працевлаштуванні. Це будуть дискусії, конкурси, семінари, щоб молодим людям було цікаво.

Українці дізнаватимуться про Європу від європейців

Учасниця проекту «Євроавтобус» Світлана Охович розповіла Радіо Свобода, що люди старшого віку краще знають про Європу, ніж молодь. В Україні спостерігається досить низький рівень поінформованості про Євросоюз, а тому існує багато стереотипів.
В Європі не так все просто, що є багато своїх особливостей
Світлана Охович

«Ми працюємо з молоддю. Ті, що знають про ЄС, то мають багато стереотипів, що там все ідеально і легко. Але ми їдемо розповідати, що в Європі не так все просто, що є багато своїх особливостей. Ми обираємо лідерів із громадських організацій і вони поширюватимуть інформацію про Європу», – каже учасниця проекту.

Водночас семеро європейців із Польщі, Німеччини, Словаччини, Литви, Латвії, Болгарії, які проводитимуть тренінги для української молоді, за два тижні мандрівки «Євроавтобусом» зможуть пізнати Україну і людей, створити власне уявлення про державу, яку сьогодні з політичних причин бойкотують в Європі. Вони наголошують, що їхня мандрівка Україною відбувається поза політикою, їх цікавлять люди і культура, традиції та мова.

На запитання, що для учасників «Євроавтобуса» означають два тижні перебування в Україні, серед незнайомих людей, вони майже однакого відповіли, що це цікавий досвід, пригода, можливість краще зрозуміти країну і людей.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG