Доступність посилання

ТОП новини

Азаров у ЄС, Янукович у Москві – балансування триває (європейська преса)


Прага – Європейські газети висвітлюють політичний різнобій міністрів закордонних справ країн ЄС на їхньому саміті в понеділок під час розгляду питання про можливі санкції проти влади в Україні у зв’язку з проблемою Юлії Тимошенко. Оглядачі зауважують, що одні міністри ЄС, як польський, наприклад, заперечили пресі навіть якусь можливість обговорення в понеділок самого слова «бойкот» щодо України і Євро-2012, а інші, на кшталт австрійського чи бельгійського, наголошували журналістам вже після саміту на необхідності «політичного бойкоту влади в Україні під час Євро-2012». Низка газет у Європі інформують, що в Брюсселі очікують на продовження обговорення проблеми Тимошенко у вівторок під час візиту сюди Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Експерти також вважають, що Президента Віктора Януковича очікує у вівторок в Москві «формальна і безрезультатна зустріч із Володимиром Путіним», що означає подальше наростання тиску Росії на Київ.

Оглядач брюссельського EUObserver Ніколас Нільсен інформує, що міністри закордонних справ країн ЄС у понеділок «не домовилися про бойкот України» і думки глав зовнішньополітичних відомств 27 держав спільноти при цьому значно розійшлися. Так польський глава МЗС Радослав Сікорський наголосив журналістам, що під час саміту в понеділок «ніхто не пропонував спортивного бойкоту України» та й взагалі слово «бойкот» навіть не було вживане під час саміту міністрів у Брюсселі. Шведський міністр Карл Більдт зауважив також, що під час обговорення теми України в понеділок не йшлося «про бойкот футбольної першості Європи». Хоча, наприклад, бельгійський та австрійський керівники дипломатії не приховували зацікавленості в політичному бойкоті української влади у зв’язку з ув’язненням Тимошенко. Керівник закордонної політики ЄС Катрін Аштон підтримувала позицію Бельгії та Австрії, а також заявила про очікування на продовження у вівторок у Брюсселі переговорів із Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим щодо долі Тимошенко. Аштон наголосила також, що приїзд Азарова – це ще одна можливість для Києва виправити ситуацію щодо Тимошенко та змінити на краще ставлення Заходу до української влади.

Австрійська Der Standard також наголосила, що «ЄС кладе під сукно угоду про асоціацію з Україною», про що було заявлено під час саміту міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі в понеділок. Ця ж газета повідомила, що у вівторок перегляд Вищим спеціалізованим судом України вироку Тимошенко у газовій справі з Росією, за що вона отримала 7 років ув’язнення, відкладений до 26 червня. «Це означає, – як зауважила газета, – що звільнення Тимошенко ще перед Євро-2012 можна вважати нереальним». Видання з Відня також наголосило, що «український Президент Віктор Янукович, заклятий ворог Тимошенко, зустрічався у вівторок у Москві з кремлівським господарем Володимиром Путіним, щоб знову вести переговори про нові ціни на російський газ для України».

Експерти, що їх цитує у вівторок московська «Независимая газета», сходяться у тому, що сьогоднішня зустріч президентів Росії та України в Москві під час саміту лідерів країн СНД не принесе якихось конкретних результатів. Разом з тим аналітики прогнозують, що системний тиск Москви на Київ наростатиме по всіх фронтах і політика президента Росії Володимира Путіна щодо України буде надалі все більш твердою та непоступливою, щоб підштовхнути Київ до інтеграції на пострадянському просторі. Путіну, як наголошують спостерігачі, найближчим часом потрібен значний зовнішньополітичний успіх і головний розрахунок у Кремлі саме на Україну. Однак, на думку багатьох експертів, і влада в Києві не збирається йти на якісь суттєві односторонні поступки Путіну і продовжить маневри між Заходом та Росією, хоча «простору для цього стає все менше і менше» і загроза «економічного цейтноту» для України стає все більш небезпечною.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG