Доступність посилання

ТОП новини

В України та ЄС плану «Б» немає – єврокомісар Філе


Брюссель – Прем’єр-міністр України Микола Азаров у вівторок у Брюсселі взяв участь у засіданні Ради співробітництва Україна-ЄС. Голову українського уряду європейці чекали. Насамперед хотіли на власні вуха почути, чи скаже офіційний Київ щось нове, чи знову «відбудеться» загальними фразами, зокрема, про відсутність політики в судових процесах проти опозиціонерів. Зрештою, почули саме те, що раніше не раз повторювали представники офіційного Києва.

На ранковій зустрічі з верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, голова українського Кабінету міністрів намагався показати свій уряд з найкращого боку: вказував на ухвалення нового Кримінального кодексу та на зусилля для проведення восени прозорих та чесних парламентських виборів. Проте, Аштон так і не почула відповіді на головні питання, що турбують Євросоюз.
Якщо всі міжнародні організації заявляють, що ваша судочинна система не відповідає належній якості, то Вам слід цим зайнятися
Катрін Аштон

«Я сказала йому: якщо всі міжнародні організації заявляють, що ваша судочинна система не відповідає належній якості, то Вам слід цим зайнятися, – зауважила Катрін Аштон після зустрічі. – Вам треба також вирішити те, що відбувається з людьми, одна з яких – Юлія Тимошенко – і не лише вона. Я повторила цю заяву (прем’єр-міністрові) та очікую відповіді. Відносини з ЄС та відносини з громадянами України, які хочуть знати, що їхня правова система функціонує правильно, є дуже важливі».

Чого не вистачає зближенню з ЄС?

Віллі Сьовндал, міністр закордонних справ Данії, яка наразі головує в ЄС, каже, що фаза, в якій зараз перебувають відносини з Україною, складна.
Не вистачає доказу відданості України європейським цінностям і модернізації
Віллі Сьовндал

«Наш сигнал Україні простий та чіткий: на столі вже лежать політична асоціація, економічна інтеграція й нові торговельні можливості. Вся підготовча робота зроблена. Не вистачає лише одного – доказу відданості України європейським цінностям і модернізації, насамперед, відновлення та поваги до верховенства права», – заявив данський міністр закордонних справ.

Український прем’єр Микола Азаров, який охарактеризував нинішній діалог як «вільний від дипломатичних зворотів», все ж відповідав за усталеною формою, мовляв, «справа, безумовно, не в переслідуванні опозиції, а у верховенстві закону».

Перед законом одні «рівніші» за інших?
Ми нікого в нашій країні не переслідуємо за політичними мотивами
Микола Азаров

«Перед законом всі рівні, включно з колишнім прем’єр-міністром. Ми нікого в нашій країні не переслідуємо за політичними мотивами. У нас цілком вільно, ви про це добре знаєте, проходять мітинги опозиції, на яких і уряд, і Президента піддають найсуворішій критиці, а іноді й несправедливим звинуваченням. Назвіть хоча б одну людину, яка б за це потім понесла якісь покарання», – заявив керівник українського уряду.

Водночас, Микола Азаров погоджується, що наразі з ЄС виникли деякі проблеми, які все ж є тимчасовими, а співробітництво України з Європейським Союзом має стратегічний та довгостроковий характер.
Занедбання процесу асоціації стало б зрадою громадян та принципів «Східного партнерства»
Штефан Філе

«Плану «Б» для відступу не існує, бо ми віримо, що занедбання процесу асоціації стало б зрадою громадян та принципів «Східного партнерства», – у свою чергу заявляє єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Філе. – Але це не означає, що ми підемо на компроміс щодо таких цінностей, як демократія, права людини та засадничі свободи, зокрема, верховенства права, яке лежить в основі цієї угоди».

На підставі цих цінностей відбудеться випробування того, як Україна владнає проблему вибіркового правосуддя та проведе осінні парламентські вибори, зауважив єврокомісар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG