Доступність посилання

ТОП новини

Уряд спростив процедуру вирубки дерев у містах


Одне дерево може коштувати до 12 тисяч гривень
Одне дерево може коштувати до 12 тисяч гривень
Київ – Рубати дерева у середмісті відтепер можна буде, лише повідомивши архітектурно-будівельну інспекцію. Раніше для цього забудовникам потрібен був ордер місцевої влади. Таке нововведення з’явилося після внесення урядом змін до порядку видалення зелених насаджень на території населених пунктів. На запитання, чи збільшить таке спрощення кількість незаконних вирубок, чиновники відповідають: у найбільш скандальних випадках у забудовників і так була вся потрібна документація.

Новою постановою уряд намагається вирішити проблему із житлом для українців: спрощення процедури щодо зелених насаджень дозволить будувати швидше і більше, переконують чиновники Мінрегіонбуду. Тим часом, шкоду за кожне незаконно зрубане дерево забудовник буде змушений компенсувати грошима, зазначають вони. Одне дерево, таким чином, може коштувати до 12 тисяч гривень.

Суму відшкодування визначатиме спеціальна комісія, говорить Володимир Папка, заступник голови Державної архітектурно-будівельної інспекції. «Інспекція не дає дозволу на знесення, вона дає дозвіл на підготовчі роботи, – пояснює він. – А всі рішення щодо знесення тих чи інших насаджень ухвалює місцева влада. І, як правило, у нас майже немає випадків, коли хтось самовільно щось зносить. У всіх є відповідні рішення, дозволи, оцінка цих дерев».

Забудовники і так обходять закон – активіст

Тим часом, громадські активісти із сумнівом ставляться до обіцянок чиновників захистити міста від незаконної забудови і – відповідно – вирубки дерев.

Сьогодні у столиці начебто діє мораторій на знищення зелених насаджень, а дерева все одно рубають, зауважує Ігор Луценко, голова громадської організації «Збережемо старий Київ». Він нагадує про протистояння забудовника і громадськості у Святошинському лісі, коли міліція застосувала до демонстрантів силу, каже – у Києві таких випадків було багато.

«Найсвіжіша бійка була – це парк Перемоги, де без будь-яких дозволів ставили будівлю, – пригадує активіст.– Далі вирубка цієї весни була на Гарматній вулиці. Загалом, до восьми випадків таких вирубок було на початку цієї весни, саме у зв’язку з тим, що забудовникам треба зносити зелені насадження, бо їм вони заважали».

Наприкінці травня у столиці громадські активісти планують масові акції проти незаконної забудови, де, серед іншого, ставитимуть питання знищення зелених насаджень.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG