Доступність посилання

ТОП новини

У Львові запроваджують обмежений рух транспорту у зв’язку з Євро-2012


Львів – Із 28 травня до 5 липня в центральній частині Львова буде обмежений рух транспорту у зв’язку із Євро-2012. Центр міста перетвориться у пішохідну зону. Проїхати на автомобілі можна буде лише за спеціальною перепусткою, але трамваї і тролейбуси їздитимуть у звичному режимі. Рух автобусів і маршруток здійснюватиметься за незначними змінами. Однак, чи поінформовані львів’яни і туристи про зміни, які очікують у зв’язку з Євро?

Львів’янка Олеся добирається на роботу з району Пасічної у центр міста маршруткою і трамваєм після кардинальних змін у схемі руху громадського транспорту з 1 січня. Відповідно і її фінансові витрати зросли вдвічі. А зараз до Євро ремонтується ще й відрізок дороги, якою жінка їхала на роботу.

«Ще не оговталась від тих змін 1 січня у русі транспорту, – каже вона. – Стоїш, дивишся на ті номери автобусів, читаєш перелік вулиць, куди їде. Більше часу йде на дорогу, бо водії об’їжджають. До того ж поїздка стала небезпечна, бо водії дратівливі через усі ті зміни у русі транспорту, роблять більший кілометраж, не вкладаються у графіки, почастішали аварії і травматичні випадки».

Львів’яни очікують на незручності, посадовці заспокоюють

Про зміни у русі громадського транспорту на час Євро Олеся вже дізналась з інтернету. «Передусім сподіваюсь, що до Євро ті ремонти на дорогах закінчать, бо зараз важко добратись з вокзалу і мені з дому, – зазначає вона. – Як свідчить інформація про зміни у русі транспорту до Євро, то мені видається, що буде ще гірше і більше незручностей, бо заберуть більше транспорту до об’єктів Євро. Не можуть господарі міста приймати гостей, якщо не можуть зробити комфортним життя для городян».

Із 28 травня у центрі міста, а це від оперного театру і до пам’ятника Міцкевичу, встановлюватимуть двометрову огорожу для офіційної фан-зони УЄФА, в яку у дні матчів – 9-го, 13-го, 17 червня – пропускатимуть лише за перепустками, що видає мерія.

Мешканці центральної частини, щоб проїхати до будинку на власному автомобілі, мають отримати перепустку.

Заступник директора департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олег Вілюра зауважив, що з 28 травня у дні, коли не буде матчів, змінено рух семи маршрутів автобусів великої пасажиромісткості, які курсуватимуть проспектом Свободи лише в одному напрямку.

«Графіки не змінюються, частота не змінюється, стандартно курсуватиме мережа громадського транспорту. Єдине, збільшиться число транспорту, що сполучатиме об’єкти Євро. При пред’явленні квитка чи акредитації, люди безкоштовно користуватимуться у дні матчів громадським транспортом», – зазначив Олег Вілюра.

У дні матчів транспорт їздитиме до 2:30 ночі

У дні матчів – 9-го, 13-го, 17-го червня – більшість громадського транспорту, зокрема великих автобусів, буде курсувати з центру міста на стадіон і летовище, а зі спортивної арени – в аеропорт і центр. У дні футбольних матчів транспорт їздитиме до 2:30 ночі, щоб вболівальники після матчу могли доїхати у центр міста і в аеропорт.

Заступник начальника управління транспорту та зв’язку Львівської міськради Андрій Білоус сподівається, що львів’яни у дні матчів, а це будуть вихідні, утримаються від поїздок на власному автомобілі. Бо 9-го, 13-го і 17 червня після 14-ї години буде заборонено рух на автомобілях кількома дорогами, що ведуть до стадіону.

Втім, городяни не мають відчути незручності, як правило, у вихідні пасажиропотік у Львові на 60% менший, ніж у робочі дні, зауважив посадовець.

«Для ефективного розвезення відвідувачів «Арени Львів» буде ще запущено два додаткових експрес-маршрути, які сполучатимуть об’єкти Євро. Більше громадського транспорту у дні матчів їздитиме до спортивної арени, в інші дні звичайний графік, можна сказати «режим вихідного дня»», – зауважив Андрій Білоус.

Кожен шостий мешканець Львова у дні матчів поїде з міста

Дізнатись про зміни у русі транспорту львів’яни можуть з інтернету чи місцевих ЗМІ, а також у під’їздах будинків мають розвішати оголошення, розповів Олег Вілюра. Тим часом вболівальників інформують через сайти Євро, що туристам даватимуть інформаційні бюлетені на вокзалі, летовищі, стадіоні, а ще їм допомагатимуть зорієнтуватись волонтери.

Тим часом, за даними дослідження «Соціоінформ», кожен шостий мешканець Львова має намір виїхати з міста на час чемпіонату. Загалом, як очікують, у Львові в ці дні залишиться третина городян. Ммісто помітно порожніє щоразу на вихідні, коли населення виїжджає у рідні села. І лише певна частина львів’ян зможе відчути справжню радість від футболу на стадіоні, бо квитки на матчі по 700 і 1200 гривень для більшості не по кишені.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG