Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура: вина Младича не викликає сумніву


У Міжнародному кримінальному трибуналі у справах колишньої Югославії в Гаазі розпочався судовий процес над колишнім командувачем армії боснійських сербів Ратком Младичем. Прокуратура вважає його вину доведеною «без обґрунтованих сумнівів». Младича звинувачують у геноциді, злочинах проти людяності, скоєних під час війни на Балканах. Зокрема, йому інкримінують організацію вбивства близько 8 тисяч босняків-мусульман, переважно чоловічої статі, у боснійському місті Сребрениці в 1995 році.

На початку процесу проти 70-літнього колишнього генерала Ратка Младича виступив прокурор Дермот Ґрум, який заявив, що в усіх 11 випадках звинувачення у геноциді чітко простежується роль самого Младича.

«Спільним для всіх цих злочинів є особи, які в них брали участь, і які мали спільну зацікавленість у їхньому скоєнні. Спільним для них усіх є і те, що вони є частиною злочинів генерала Ратка Младича. Прокуратура представить свідчення, які покажуть без обґрунтованих сумнівів, що до кожного з них доклав руку пан Младич», – заявив прокурор.

Младича звинувачують у найгірших злочинах в Європі з часів Другої світової війни. Зокрема, йому інкримінують організацію різанини близько 8 тисяч мусульманських чоловіків та хлопців у боснійській Сребрениці та 44-місячну облогу Сараєва військами боснійських сербів, з якої почалася війна. В результаті конфлікту загинуло близько 100 тисяч людей і понад 2 мільйони залишилися без даху над головою.
Ратко Младич в залі суду в Гаазі, 16 травня 2012 року
Ратко Младич в залі суду в Гаазі, 16 травня 2012 року

У надії на справедливість

Одна з жінок, чий син загинув у Сребренці, Фазіла Ефендіч говорить, що вона сподівається, що судді винесуть своє рішення на підставі фактів. Але своїх емоцій вона не приховувала: «Я хочу, щоб Младич вже ніколи не залишався на волі, щоб він отримав гідне покарання від судової системи і від Бога».

Сам Младич, який відкидає свою вину, на процес зайшов бадьоро і оплесками вітав своїх прихильників, які також були в залі.

Адвокати Ратка Младича всіляко намагалися відкласти початок судового процесу, стверджуючи, що у них було недостатньо часу для обробки величезної кількості документів, які Гаазька прокуратура збирала роками.

Младич переховувався від правосуддя протягом 16 років і був заарештований у травні минулого року в результаті операції сербських спецслужб. Пізніше його відправили до Гаазького трибуналу.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG