Доступність посилання

ТОП новини

Україна повертається «в часи напівавторитарного режиму Кучми» – чеський аналітик


Партія регіонів виграє наступні парламентські вибори, незважаючи на низьку популярність влади та президента Віктора Януковича, прогнозує чеський експерт із питань Східної Європи Мартін Лариш. Сприяти консолідації влади в руках Віктора Янукович, на його думку, буде виняткова слабкість та розрізненість української опозиції, а також уже легендарні методи політичної корупції, що включають як фальсифікацію виборів, так і пізніший підкуп депутатів.

– З огляду на зменшення популярності влади, зокрема, за кілька місяців до парламентських виборів, опозиційні політики стверджують, що перемогти на виборах Партія регіонів зможе тільки завдяки фальсифікаціям. Чи Ви поділяєте їхню думку?
Припускаю, що Партія регіонів використає значною мірою так званий «адміністративний ресурс» і скористається з нової, чи відновленої, змішаної системи виборів

– Припускаю, що партія влади, Партія регіонів, використає значною мірою так званий «адміністративний ресурс» та скористається з нової, чи відновленої, змішаної системи виборів, коли половина депутатів буде обиратися за одномандатними округами. Нагадаю, що у 2002 році завдяки цій системі партія влади, яка тоді називалася «За єдину Україну», хоч і отримала тільки 12% за партійними списками, змогла сформувати більшість у парламенті. Ще одним чинником, який працюватиме на Парію регіонів, будуть регіональні відмінності. Боюся, що незважаючи на те, що на Сході популярність Партії регіонів зменшилася, виборці будуть не готові голосувати за опозицію через ідеологічні розбіжності з прозахідними партіями. Проблема для опозиції також і в тому, що на Сході буде одна міцна партія, яка буде домінувати в регіоні, а на Заході будуть дві великі та дві малі опозиційні коаліції, які боротимуться за ті самі голоси. Тобто, на Заході і в Центрі відбудеться фрагментація голосів опозиції.

– Чи можуть опозиційні партії об’єднатися для того, щоб ефективно протистояти владі, і що їм заважає у цьому?

– Опозицію представляють два головні опозиційні блоки, «Фронт змін» відносно молодого політика Арсенія Яценюка та структури Юлії Тимошенко, які поглинають дрібніші партії. Також є радикальні партія «Свобода» та партія «Удар» чемпіона світу з боксу Віталія Кличка. Не думаю, що ці партії можуть якось змістовно об’єднатися. І об’єднатися вони не зможуть, головним чином, через особисті амбіції лідерів цих окремих блоків.

– Ви нещодавно опублікували свій аналіз політичної ситуації в Україні перед виборами, в якому передбачаєте ще сильнішу консолідацію влади в руках Президента Віктора Януковича після виборів. Цей аналіз адресований передусім чеським політикам. Як на Вашу думку, до чого має готуватися чеська влада після виборів в Україні, що сюди хлине нова хвиля політичних емігрантів?
Гадаю, що ми повертаємося в часи напівавторитарного режиму Леоніда Кучми

– Не думаю. Головний перелом стався після президентських виборів, на яких переміг Віктор Янукович. Але через саму специфіку України влада тут не може бути абсолютною. В Україні є сильний регіональний поділ, тому при владі завжди буде людина, яка представляє лише одну частину країни. Тому навряд чи тут можливий диктаторський режим на зразок білоруського. Гадаю, що ми повертаємося в часи напівавторитарного режиму Леоніда Кучми, який характеризували усякі дрібніші й більші махінації, але якихось серйозних масштабних репресій я б не чекав.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG