Доступність посилання

ТОП новини

Українська ГТС безальтернативна для Росії і ЄС – Азаров


Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив сьогодні, що нові російські газопроводи до Європи в обхід України не становлять «ніякої альтернативи» українській газотранспортній системі.

Виступаючи на зустрічі з членами міжнародного клубу парламентарів і експертів ЄС – Україна, він заявив, що російський проект газогону «Південний потік» «політично доцільний» для Росії, яка «чомусь думає, що повністю позбудеться залежності від транзиту через Україну», коли збудує два нові газопроводи – вже наявний «Північний потік» і планований «Південний потік».

Але, наголосив Азаров, «Південний потік», на його думку, цілком нерентабельний і не окупиться в найближчі 20 років.

До того ж, додав він, обидва ці газогони не мають можливостей складування газу, на відміну від української ГТС із її підземними газосховищами, завдяки яким Україна може задовольнити потреби Європи в разі аномально низьких температур.

Тому прем’єр вважає, що газотранспортна система України є найнадійнішим і найдешевшим транзитним шляхом для російського газу до Європи. За його словами, Україна готова забезпечити його надійну роботу.

Модернізація ж цієї ГТС є проектом, «винятково вигідним» і Україні, і Росії, і тим більше Європейському Союзові, заявив Азаров.

Він додав, що після такої модернізації пропускна здатність цієї системи зросте з нинішніх 150 до 200 мільярдів кубометрів на рік.

Україна пропонує створити для управління своєю газотранспортною системою і її модернізації створити тристоронній консорціум за участі самої України, а також Росії і Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG