Доступність посилання

ТОП новини

Російська поліція дбає про спини демонстрантів, але вириває волосся?


Десятки російських протестувальників залишаються на площі в центрі Москви, незважаючи на арешти, які російська поліція провела вночі. Табір на Чистих прудах був розігнаний у середу. Увечері того ж дня поліція затримала понад 30 осіб, включаючи одного з лідерів опозиції Іллю Яшина, справою якого займається суд. Йому загрожує 15 діб арешту.

Табір опозиції на Кудрінській площі протримався тиждень, допоки його у середу ввечері не розігнала поліція. Сидячі акції протесту тривають з того часу, як поліція брутально розігнала демонстрантів 6 травня, напередодні інавгурації президента Володимира Путіна.

Після арештів на площу прийшла відома російська телеведуча, яка підтримує опозицію, Ксенія Собчак. «Зараз, мені здається, дуже важливо тут бути. Далі буде видно, що планується, і чи поліція виконала свою обіцянку щодо того, що розганяти людей, які тут є, не будуть», – сказала Собчак.

У своєму повідомленні в мережі Twitter Собчак додала, що місцева влада, в якій багато представників опозиції, узаконила протест, надавши йому статус «фестивалю».

Більшість із тих, хто залишався на площі, сиділи на лавочках. Близько сьомої години ранку поліція почала зганяти людей, які лежали на асфальті, пояснюючи свої дії тим, що протестувальники можуть застудити спини. Повідомляють, що поліція почала розганяти табір після того, як в ньому активісти почали роздавати їжу. Поліція вилучена ту їжу, а також частину каси – гроші, які збирали на розвиток табору.

Поліція дбає про спину, але вириває волосся?

Опозиційний активіст Олексій Скаєрто повідомив, що поліція діяла жорстко, і, за його словами, після акції він бачив «жмут вирваного волосся».

Пізніше поліція відпустила всіх, крім Іллі Яшина та ще одного лідера протестувальників, яким загрожує до 15 діб ув’язнення.

Протестувальники продовжують привертати увагу громадськості до фальсифікацій на виборах до парламенту Росії, що пройшли в грудні, та до порушень під час президентських виборів у березні.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG