Доступність посилання

ТОП новини

Янукович створив Конституційну асамблею на чолі з Кравчуком


Президент Віктор Янукович підписав сьогодні указ про створення Конституційної асамблеї як спеціального допоміжного органу при Президентові з метою напрацювати пропозиції щодо змін до Конституції України.

Головою призначений Президент у 1991–94 роках Леонід Кравчук, його заступником – директор Інституту держави і права Національної академії наук України Юрій Шемшученко.

Депутатські фракції у Верховній Раді та політичні партії, які не подали пропозицій щодо кандидатур до персонального складу Конституційної асамблеї, можуть вносити такі пропозиції протягом діяльності асамблеї, мовиться в указі.

Водночас у списку членів асамблеї, який затвердив Президент, уже є 95 осіб.

Тим часом загалом до складу Конституційної асамблеї може ввійти не більш як 100 членів, мовиться в Положенні про Конституційну асамблею, затвердженому цим указом. Вони мають бути громадянами України, мати відповідну фахову підготовку і досвід роботи у сферах державотворення і правотворення, користуватися авторитетом у суспільстві та, як правило, не бути особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Президент цим указом також пропонує здійснювати науково-консультативне забезпечення діяльності Конституційної асамблеї Національній академії правових наук України, Інститутові держави і права імені Корецького Національної академії наук України, Інститутові політичних і етнонаціональних досліджень імені Кураса Національної академії наук України, Київському національному університетові імені Тараса Шевченка.
XS
SM
MD
LG