Доступність посилання

ТОП новини

Чи пройде День жалоби в Криму без провокацій?


Сімферополь – У п’ятницю в Криму відзначається День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. 18 травня минає 68 років, як за наказом тодішнього радянського керівництва бійці Радянської Армії і військ НКВД силоміць виселили з Криму в райони Уралу, Сибіру і Центральної Азії всіх кримських татар. Традиційно цього дня у жалобних заходах у Сімферополі бере участь від 20 до 30 тисяч осіб. Як правило, місцеві правоохоронці забезпечували спокійне проведення цих багатолюдних акцій. Однак цього року опозиційний Меджлісу «Кримськотатарський народний фронт» оголосив про намір на тому ж місці, де проходитиме масовий жалобний мітинг, провести свою антимеджлісівську акцію.

За офіційним планом відзначення Дня жалоби за жертвами депортації 18 травня мають відбутися три жалобні мітинги: біля закладного каменя на бульварі неподалік Залізничного вокзалу, біля меморіалу пам’яті жертв депортації в парку «Салгірка» і Всекримський мітинг на центральному майдані Сімферополя. Більшість учасників жалобних заходів у місто увійдуть 5 колонами, які рухатимуться головними вулицями Сімферополя з різних кінців міста до центрального майдану імені Леніна.

Уже багато років День жалоби проходить в Криму без ексцесів і без провокацій з боку радикальних проросійських сил. Проте цього разу представники радикальної кримськотатарської антимеджлісівської опозиції заявили про намір провести теж 18 травня і на цьому ж місці «загальнонародні збори». Експерти прогнозували загострення ситуації і навіть можливість сутичок. У Меджлісі назвали такі наміри опонентів провокацією.

Всі обіцяють, що провокацій не буде

Член виконкому «Кримськотатарського народного фронту» Ринат Шаймарданов звинувачення відкидає.

Обидва мітинги пройдуть в тихій мирній обстановці
Ринат Шаймарданов
«Обидва мітинги пройдуть в тихій мирній обстановці, без якихось провокацій і конфліктних ситуацій», – запевняє Ринат Шаймарданов.

Він каже, що акція «фронтовиків» розпочнеться за годину після того, як закінчиться Всекримський жалобний мітинг.

Керівник Відділу зв’язків з громадськістю кримського главку міліції Ольга Кондрашова переконує, що правоохоронці повністю готові гарантувати правопорядок в автономії у День пам’яті жертв депортації.

Ми сподіваємося на толерантне, коректне ставлення громадян один до одного
Ольга Кондрашова
«Ми сподіваємося на толерантне, коректне ставлення громадян один до одного і впевнені у тому, що масові заходи пройдуть гідно, спокійно, а люди ставитимуться один до одного належним чином», – зазначила Ольга Кондрашова.

Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв вважає «негідною пам’яті загиблих у депортації співвітчизників політичну колотнечу» у цей день. Він розповів Радіо Свобода, що до нього зверталися активісти низки кримськотатарських організацій з пропозицією після жалобного мітингу провести альтернативні «Народному фронту» акції на підтримку Меджлісу, але він їх відрадив. «Хто хоче проводити політичні антимеджлісівські акції у день жалоби – нехай проводить, народ їм дасть власну оцінку», – сказав Мустафа Джемілєв.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG