Доступність посилання

ТОП новини

Полотна французьких імпресіоністів вперше експонуються у Львові


Ежен Буден
Ежен Буден
Львів – Курбе, Моне, Ренуар, Буден, Жеріко. Чудові полотна цих видатних митців та інших французьких імпресіоністів можна оглянути в Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові. Тут відкрилась виставка «Нормандія у живописі», яка триватиме три місяці. Вперше для українців випала унікальна можливість помилуватись шедеврами славетних французьких митців в Україні. Цей неймовірний подарунок Франція зробила з нагоди 20-ліття дипломатичних відносин із Україною.

Близько 60 полотен Моне, Ренуара, Війона, Будена, Жеріко, Курбе, Коро та інших митців виставлено у Львові. Вони захоплюють красою, стилем, кольорами. Це мандрівка Нормандією ХІХ–початку ХХ століття: узбережжями, сільськими куточками, зеленими пасовищами, маленькими готелями і кав’ярнями.

Ось будують човен біля моря, жінки прогулюються під парасольками у саду, на подвір’ї відпочивають селяни, люди збирають водорості, рибалки на березі моря, штормить, тиха і затишна сільська вуличка у Нормандії – це маленька частина тих сюжетів, що передають на полотні французькі імпресіоністи.
Карл Добіньї
Карл Добіньї

Ідентичність Нормандії манила митців

Нормандія манила митців із різних куточків Франції своїми мальовничими місцями, простотою, людьми. Художники втікали з великих міст, де на них тиснула промисловість і цивілізація. Ідентичність, колоритність Нормандії митці переносили на свої полотна.

Двадцять років тому регіональна рада Нижньої Нормандії почала збирати колекцію картин під назвою «Нормандія у живописі». На сьогодні вона складається зі 120 полотен від 1750-го до 1950 років і представлена у колишньому жіночому монастирі Абатство Дам. Щороку полотна оглядають понад 10 тисяч відвідувачів.

Колекція не є завершеною. Бо нормандці мріють поповнити її полотнами Антуана Гійоме, Френка Боггса, Олександа Дюбура, Віктора Війона. Кожен мистецький твір пов’язаний із Нормандією. А цінність цієї колекції в тому, що вона демонструє розмаїття художніх напрямів: реалізму, романтизму, імпресіонізму та постімпресіонізму, всі ті течії, які привели до модернізму ХХ століття.

Колекція є своєрідною туристичною промоцією Нормандії у світі, вона показує спадщину Нормандії. Художники-імпресіоністи поставили пейзаж на перше місце, зазначає директор колекції «Нормандія у живописі» Ален Тап’є.
Жак Війон
Жак Війон

«Художники сказали, що в Нормандії така природа, як ніде у світі. Треба звертати увагу не лише на імена художників, а на те, що вони намалювали. Нормандія – це територія художників-імпресіоністів», – говорить французький мистецтвознавець.

Ален Тап’є також зауважив, що він не має якогось одного улюбленого художника, але вважає роботи менше знаних митців не гіршими від полотен Моне чи Ренуара.

Востаннє у Львові виставляли картини французьких митців у 1930-х роках

За словами директора Національного музею імені Андрея Шептицького у Львові Ігоря Кожана, на сьогодні в Україні це найцінніша художня виставка з усіх, які представлені у музеях.

«Виставки з Франції, французьких митців, ми мали у Львові в 30-х роках. У стінах Національного музею представлялись художники, які брали участь у виставках, що тоді організовувались. Це епохально, історично існує ланцюг, який з’єднує національний музей минулого із сьогоденням. Але вперше в Україні виставка з музею Франції», – наголошує Ігор Кожан.

Колекція експонувалась у музеях Франції, Австрії, США, Італії, Естонії, Латвії та Білорусі.До 26 серпня частину її можна оглянути у Львові, а потім її представлять у Національному художньому музеї в Києві.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG