Доступність посилання

ТОП новини

У Росії бум до мережі Facebook, туди подався і патріарх Кирило


Прага – Соціальна мережа інтернету Facebook на теренах Росії довгий час значно відставала від більш популярних російських мереж – Vkontakte та Odnoklassniki. Але за останні місяці кількість користувачів Facebook у Росії, особливо в центрі, підскочила майже в чотири рази, з 5 до 18 відсотків (при 60 мільйонах усіх користувачів інтернету в Росії). Цьому сприяли протести опозиції, яка обрала місцем мобілізації своїх сил саме платформу Facebook. Навіть патріарх Російської православної церкви Кирило, який називав он-лайн «ілюзорною популярністю», з’явився на мільярдному Facebook.

Цього тижня Московський патріарх Кирило обладнав і відкрив свою сторінку на Facebook. Рішення глави Російської православної церкви, мабуть, відбувалося не без впливу приголомшливого зростання випливу цієї мережі у світі, коли у четвер власник Facebook Марк Цукерберґ вирішив випустити на ринок акції компанії на 18 мільярдів доларів, що підвищує вартість Facebook до 100 мільярдів доларів.

Безумовно, Facebook поки що четвертий у Росії, після Vkontakte, Odnoklassniki та Moi Mir. Але зростання упродовж минулого року кількості його користувачів майже в чотири рази вражає.

Григорій Асмолов, інтернет-експерт із Лондонської школи економіки, каже, що стрімке зростання ролі Facebook у Росії подібне до успіхів блогерської платформи LiveJournal, котра стала у минулі 10 років популярним місцем для політичних дебатів без цензури.

« Якоюсь мірою це подібно до того, як відбувалося з LiveJournal кілька років тому. Молоді російські професіонали, політичні діячі, молода еліта та інтелігенція – ці використовують Facebook найбільш активно. Причина у тому, що Facebook став важливим для політично активних людей, які все частіше його використовують», – зазначив Григорій Асмолов.

Патріарха Кирила розкритикували за союз із Путіним

Близько 12 мільйонів користувачів Facebook у Росії, за даними Всеросійського центру дослідження громадської думки, – це значно більше від трьох з копійками мільйонів рік тому. Також виросло у понад три рази, до 9 відсотків (майже 6 мільйонів), і число російських користувачів Twitter.

Аналітики зауважують, що попри швидке зростання користувачів Facebook у Росії, ця мережа популярна переважно в центрі, в Москві. А в регіонах явно переважають Vkontakte та Odnoklassniki.

Опозиційний журналіст із Москви Ілля Клішін зауважує, що в той час, коли Facebook сприяв організації великих протестів у столиці Росії, в областях переважно використовували для цього Vkontakte та Odnoklassniki.

«Наскільки я бачив, Facebook використовували лише в Москві. Для подібних акції протесту навіть у Санкт-Петербурзі, не кажучи вже про інші великі міста, використовували Vkontakte. Це пояснюється, мабуть, тим, що люди, котрі почали боротися, організовувати все це – журналісти, блогери, політичні активісти в Москві – надають перевагу активному користуванню Facebook і уникають Vkontakte саме з естетичних причин», – зауважив Ілля Клішін.

Московський патріарх Кирило, тим часом, мав, так би мовити, «брутальний» дебют на Facebook цього тижня. Главу РПЦ, якого опозиція критикувала в останні місяці за союз із президентом Володимиром Путіним, був буквально масово атакований на своїй сторінці негативними відгуками.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG