Доступність посилання

ТОП новини

За українським мистецтвом – до музеїв Праги


Прага – До свого професійного свята – Міжнародного дня музеїв – празькі музеї й галереї готувались ретельно і заздалегідь. Враховано все: різноманітній смаки, вікові категорії і навіть погоду: можна провести музейний день просто неба, скажімо, в Музеї авіації, чи під дахом – в одному з музеїв-палаців, якими так пишається чеська столиця. Однак не багатьом відомо, якими багатими збірками українського мистецтва – професійного і народного – володіють празькі музеї.

У Празі близько 60 музеїв і галерей. Історія одних, наприклад, Національного музею, нараховує понад століття, інші з’явились недавно. До таких належить Дитячий музей, в якому вас просять обов’язково доторкнутись до всіх експонатів.

Найбільшою збіркою творів образотворчого мистецтва володіє Національна галерея в Празі. У її колекції твори Рубенса, Дюрера і Рембрандта, багата збірка європейського модерного мистецтва з творами Пікассо, Сезана чи Ґустава Клімта. А в залах Велетржного палацу, до речі, однієї з найкрасивіших у Європі будівель у стилі функціоналізму, в експозиції європейського мистецтва 20-го століття вас зустріне киянин Олександр Архипенко. Твори великого українця, основоположника кубістичної скульптури є окрасою збірки Національної галереї Праги. Про це, а також інші твори українських митців розповіла Радіо Свобода науковий працівник галереї Ольга Угрова:

«У збірках Національної галереї в Празі представлено творчість кількох українців, – зазначає вона. – Наприклад, маємо невелику колекцію полотен Івана Кульця, зокрема його експресивно-кубістичні портрети. Твори Кульця подарувала галереї в 1964 році одна приватна особа. У відділі малярства представлені також твори Сергія Мака. А в постійній експозиції галереї виставлені дві гарні скульптури Олександра Архипенка».

Дві жіночі фігурки з білого карарського мармуру представляють у Празі Архипенка – винахідника, як часом він себе називав. Архипенко відзначав, що найважливіше для нього: «Не те, що є, а те, скоріше, чого немає в об’ємі. Проміжки порожнечі. І так у всьому. Мене цікавлять не ці свічки на каміні, а порожній простір, який розділяє їх».

Найбільша поза Україною збірка народного мистецтва Гуцульщини

Твори українських митців: Василя Касіяна, Юрія Вовка, Василя Масютина – зберігаються також у празькому Літературному музеї та в Художньо-промисловому музеї. Унікальною і великою (близько тисячі предметів) збіркою народного мистецтва Гуцульщини кінця 19 століття володіє Національний музей – найбільша музейна установа Чехії.

«Празький Національний музей зберігає відому українську збірку чеського етнографа Франтішка Ржегоржа, яку він привіз свого часу із Гуцульщини. Ржегорж бував у Карпатах і на Буковині, знав і любив цей край. У збірці багато творів кераміки, народного одягу і тканин. Збірка народного мистецтва Гуцульщини належить до найцінніших фондів, які зберігає наш Краєзнавчий музей», – розповів Радіо Свобода керівник етнографічного відділу Національного музею Петр Янечек.

Є ще в Празі Музей іграшки, історії пошти, пива, приватний музей Альфонса Мухи. Чехи свої музеї люблять, з радістю відгукуються на всі ініціативи. Традиційно, що на Міжнародний день музеїв вхід до музеїв вільний і що обов’язково вас чекає якась додаткова «родзинка» – спеціальна експозиція, акція чи концерт.

Наприклад, справжню емоційну розкіш своїм відвідувачам цього року підготував Національний технічний музей, у приміщенні якого, серед літаючих апаратів, мотоциклів і перших автомобілів, оркестр заграє твори Джона Кейджа – відомого американського композитора, поета і філософа, винахідника електронної й нестандартної музики, наприклад, гри на кухонному начинні.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG