Доступність посилання

ТОП новини

Музей шістдесятників офіційно відкрили у Києві, але туди ще не пускають


Музей шістдесятників у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Музей шістдесятників у Києві

Київ – У столиці з’явився музей шістдесятників. У п’ятницю його офіційно відкрив голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов. Але для відвідувачів уся виставка стане доступною тільки після Дня незалежності: поки що готова лише одна зала. До колекції музею увійшли архівні документи, твори та особисті речі митців та громадських діячів шістдесятих років минулого століття.

Книги та особисті речі Ліни Костенко та Василя Симоненка, полотна Алли Горської та Опанаса Заливахи, архівні документи, що засвідчують радянські репресії інакодумців серед інтелігенції, а також сотні інших експонатів увійшли до колекції музею шістдесятників, який до Міжнародного дня музеїв офіційно відкрив голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов.

Ідею заснування музею приписують українській правозахисниці-шістдесятниці Надії Світличній, вже покійній. Озвучила вона її майже 20 років тому, активісти створили відповідну громадську організацію, однак увесь цей час втілити задум не вдавалось.

Тим не менш, рух опору, який фактично започаткували шістдесятники, пізніше продовжився і вилився у проголошення Україною незалежності, залишаючись при цьому зразком мирного протесту, тому такий заклад колись мав з’явитися, зауважив гість музею колишній політв’язень Богдан Горинь.

«Цей рух був розмаїтий. Він охоплював життя літературне, театральне, кіномистецтво, образотворче мистецтво і паростки політичного життя», – пояснює Горинь.

Музей відкрили у травні, відвідувачів туди пустять у серпні?

Попри проведення офіційного відкриття, відвідувачі до музею потрапити ще не можуть: поки що готова лише одна виставка, не владнали справу з охороною фондів, тому, як зауважили ініціатори створення музею, найбільш цінні експонати сьогодні зберігаються у семи різних місцях.

Ремонт у нинішньому приміщенні музею міська влада столиці провела буквально протягом місяця, а до того архітектурно-будівельна експертиза понад рік не визнавала будівлю придатною для зберігання експонатів, розповідає Олексій Зарецький, очільник громадської організації Музей шістдесятництва, син активних учасників руху опору художників Алли Горської та Віктора Зарецького.

«Взагалі, роботи тут – непочатий край. Музей не має поліграфічних матеріалів: немає елементарного путівника, нема буклета. В сучасних умовах викликає здивування, що у цього музею немає сайту, – зауважує активіст. – Єдине, чого нам не бракує – то це фондів. От експонатів у нас величезна кількість, і вони продовжують надходити: багато шістдесятників ще живі, їхні діти нам передають».

Музей шістдесятників розташували у будівлі, яку займає партія «Народний рух України», неподалік Золотих воріт.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG