Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку відкрили модерний Центр оперативного реагування міліції


Донецьк – У Донецьку в п’ятницю відкрили новий Центр оперативного реагування міліції, який вважають унікальним. Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко запевнив присутніх, що установу створено, перш за все, для мешканців міста та області, а не для міліції. Завдяки сучасним технологіям правоохоронці суттєво зменшать час, який знадобиться для реагування на виклик.

Унікальність новоствореної структури полягає, перш за все, у використанні новітніх технологій. Саме завдяки цьому планується реагувати на виклики міліції в рази швидше. Як кажуть міліціонери, раніше від виклику до того, як наряд міліції опинявся на місці події, проходило близько 40 хвилин. Тепер це буде від 2 до 10 хвилин.

Таких показників планують досягти за допомогою GPS-навігаторів, які вже мають 76 патрулів у центрі міста, і планується подальше оснащення. Тож у центрі на великій інтерактивній мапі в кімнаті диспетчерської служби інформація виводиться на екран, де позначені всі патрулі. Як тільки людина, яка телефонує на 102, зазначає своє місце перебування, диспетчер відразу ж скеровує туди найближчий патруль. Також завдяки технологіям пропустити дзвінок до служби 102 тепер неможливо.


Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко пояснив: «Цей центр створений для мешканців Донецька, поки що Донецька. І буде така технологія розповсюджуватися на всю Донецьку область. Це перший центр такого рівня в Україні. Такого нема і в місті Києві. Можливості в цього центру великі. Людина, яка звертається в центр, може бути повністю спокійна, її заява обов’язково буде прийнята, і заяву її вже ніхто не сховає. І на цю заяву обов’язково відреагує міліція. Ті сучасні інформаційні засоби дають можливість проконтролювати керівникам міліцейським роботу своїх підлеглих».

Втручання у приватне життя?

У той же час саме в цьому центрі виводяться на екран та далі архівуються записи із вуличних відеокамер, яких у Донецьку вже 167, а до Євро-2012 планується встановити понад 500. Щоправда, за кольоровим і досить якісним зображенням ніхто не стежить. Зображення продивляються у разі виклику або відповідної заяви від громадян.

Те, що донеччан будуть знімати та записи зберігати близько трьох місяців, свого часу викликало невдоволення громадськості.

Ситуацію Радіо Свобода прокоментувала правозахисниця Олена Ігнатьєва. «Якщо тебе знімають на камеру, то тут немає твоїх персональних даних. Це дуже складно буде довести. По суті, це втручання у твоє приватне життя, але довести це неможливо буде. Інше питання, куди потім ці дані йдуть. Якщо вони використовуються виключно для оперативної роботи, то нічого в цьому немає. Якщо вони будуть використовуватися для публікації десь або для того, щоб долучати їх до справ, то це вже буде інше питання. Знати, куди вони підуть, ми не зможемо до тієї миті, поки це десь не випливе. Але в самому факті камери немає нічого протизаконного за нашим законодавством», – зазначила правозахисниця.

На Центр оперативного реагування міліції у Донецьку вже витратили близько 15 мільйонів гривень, від МВС України у подарунок правоохоронці отримали 30 автомобілів французької марки «Рено».
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG