Доступність посилання

ТОП новини

Діти і музика й таємниці хворого серця


Дослідники Макмастерського університету в Америці відкрили, що музичне виховання сприймається дітьми ще до того, як вони починають ходити і розмовляти.

Учені, зокрема, помітили, що однорічні немовлята, які беруть участь в інтерактивних музичних навчаннях у присутності своїх батьків, більше сміються, ліпше спілкуються і витонченіше відгукуються на музику.

Відкриття було опубліковане в журналі Нью-Йоркської академії наук. Як правило, більшість досліджень фокусувалася раніше на доросліших дітях.

Нове відкриття стосується реакцій на музику немовлят віком до одного року. Учені відзначили, що ранній вік не перешкоджає дітям реагувати на зміни в мелодіях і нотах. Учасники експерименту продемонстрували явну активність у сприйнятті різних музичних завдань.

У соціальному сенсі немовлята виявляли явну зацікавленість і не виражали тривоги, якщо деякі речі не були для них зрозумілими. При цьому вони не втрачали уваги і продовжували інтерактивну гру.

Науковці вважають, що батьки і діти вже на ранній стадії взаємин мають багато спільних точок дотику. І музика, ймовірно, є однією з найбільших можливостей такого зв’язку.

Чому народжуються дівчата

На Всесвітньому конгресі кардіологів оприлюднили дослідження про те, що жінки з серцевими захворюваннями переважно народжують дівчаток. Такі результати базувалися на детальному вивченні ученими даних 200 вагітних жінок із різними видами серцевих захворювань.

Понад 60 відсотків мали дисфункцію серцевих клапанів, майже 20 відсотків мали кардіоміопатію і близько 15 відсотків страждають на інші серцеві патології.

Ці двісті жінок народили 216 немовлят. Із них три чверті були дівчатками. На думку науковців, це практично перше дослідження, яке виявляє гендерну залежність від серцевих патологій.

Раніше учені були переконані, що головну роль у цьому процесі відіграють чоловічі хромосоми. У зв’язку з новим відкриттям науковці переконані, що необхідно провести низку ефективних додаткових досліджень у цьому напрямку.

Це диктується також і глобальними обставинами, згідно з якими різко збільшується у світі кількість жінок із серцевими патологіями. Якщо підтвердяться висновки учених, пропорції народження дівчаток і хлопчиків можуть серйозно вплинути на демографію світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG