Доступність посилання

ТОП новини

День Європи у Дніпропетровську відзначають етнофестивалями та виставками


У Дніпропетровську в суботу День Європи святкують цілою низкою культурно-освітніх та розважальних заходів на різних майданчиках просто неба – у парках, скверах, площах, літніх театрах.

У заходах беруть участь офіційні делегації різних країн Євросоюзу, а також творчі колективи та митці з Європи, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У центральному парку міста розгорнули ціле наметове містечко – Євроквартал. Усі охочі знайомляться з програмами культурного та освітнього обміну з країнами Європейського Союзу, можливостями стажування та відпочинку за кордоном, інформацією про подорожі до європейських країн. Для дітей в ігровій формі проводять експрес-курси з європейських мов і вікторини на знання Європи.

За словами організаторів, цьогоріч візитівкою Дня Європи на Дніпропетровщині також став масштабний етнофестиваль петриківського розпису «Петриківський дивоцвіт». Він зібрав понад 2 тисячі учасників та гостей із усіх регіонів України.

Також протягом дня на фестивалі «Барви націй» презентують зразки культурної спадщини та творчості етнонаціональних спільнот Придніпров’я. Зокрема, у парку імені Тараса Шевченка відкрився фестиваль талантів польських колективів, у якому, зокрема, вперше беруть участь колективи з міста Щецина (Польща), яке є побратимом Дніпропетровська. На відвідувачів також чекає театралізована концертна програма «Кароль Войтила – Людина Всесвіту».

Крім того, у рамках Дня Європи запрацювала перша обласна виставка ноу-хау «Новатори Дніпропетровщини». Виробничі підприємства, інженери, винахідники, конструктори, аматори представляють свою продукцію, вироби, проекти, енергоощадні технології та зразки обладнання.

Неподалік розгорнули алею майстер-класів із різних видів прикладного мистецтва: гончарства, петриківського розпису, бісероплетіння, віражного розпису, техніки декорування скла та дзеркал тощо.

Для молоді організували фестиваль брейк-дансу та хіп-хопу, дефіле наречених, різноманітні спортивні змагання.

Завершить святкову програму Дня Європи фестиваль джазу.

Цієї суботи Україна святкує День Європи вже вдесяте. За словами з вітання з нагоди свята Прем’єр-міністра Миколи Азарова, це свято є «символом співпраці і солідарності народів європейського континенту, невід’ємною частиною якого є Україна».

День Європи в Україні відзначають передостанньої неділі травня. У самому Євросоюзі цей день, що є символічним днем народження ЄС, святкують 9 травня. Україна ж того дня відзначає день перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який у Європі святкують 8 травня.
XS
SM
MD
LG