Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровський художній музей презентував свої шедеври у «Ніч музеїв»


Один із найстаріших в Україні Дніпропетровський художній музей провів у ніч із суботи на неділю акцію «Ніч музеїв» із нагоди Дня Європи та Міжнародного дня музеїв, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. Упродовж ночі всі охочі могли не тільки відвідати музей і оглянути його експозицію, а й узяти участь у театралізованих дійствах та послухати живу камерну музику.

Співробітники музею показали відвідувачам найвизначніші твори зі своєї 9-тисячної, однієї з найкращих у Європі, колекції, розповівши їхню історію у формі перформансів та міні-вистав.

Зокрема, у рамках програми «Картини, що оживають» провідного наукового співробітника музею Ігора Труша та артистів театру «Образ» «ожила» ціла низка шедеврів живопису XVII–XVIII століть – картини народних художників і художників «петербурзької школи», а також скульптура.

В атмосфері особливої таємничості, при свічках відвідувачам проводили екскурсії виставкою живопису катеринославського художника-символіста початку XX століття Михайла Сапожникова.

Також охочі мали змогу взяти у серії майстер-класів із різних видів декоративно-прикладного мистецтва – вишивки, петриківського розпису, змотування народної ляльки. Спеціально для «Ночі в музеї» дніпропетровські майстрині-лялькарки створили ляльку-мотанку в повний людський зріст.

Крім того, тільки цієї ночі музейники дозволяли відвідувачам фотографуватись із експонатами, вбравшись у костюми героїв картин. Фотосесія мала жартівливу назву «Цінуйте себе у мистецтві».

Завершилась ніч у музеї розіграшем книжкових видань та буклетів.

Упродовж усієї ночі адміністрація закладу запроваджувала безпрецедентні заходи безпеки та охорони.

Уперше акція «Ніч у музеї» пройшла у 1997 році в Берліні. У 2001 році в ній брали участь уже 39 країн Європи та Америки. «Ніч у музеї» у світі відбувається під егідою ЮНЕСКО, Ради Європи та Міжнародної ради музеїв.

Наразі практику нічних екскурсій має понад 2 тисячі музеїв Європи, але в Україні це поки новий напрямок.
XS
SM
MD
LG