Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії помер «нападник у справі Локербі»


Лівієць, засуджений надовіку за причетність до вибуху в американському пасажирському літаку над шотландським містечком Локербі 1988 року і звільнений з-під варти майже три роки тому як невиліковно хворий, помер у неділю в столиці країни Тріполі від раку, на який давно хворів.

59-річний Абдельбасет Алі Мохмед аль-Меґрахі, колишній працівник розвідки у владі Муаммара аль-Каддафі, був єдиним засудженим, якого визнали винним в участі в улаштуванні вибуху в літаку рейсу 103 американської компанії Pan American над шотландським містечком Локербі 1988 року, внаслідок якого в літаку й на землі загинули загалом 270 людей, головно американців. Абдельбасет аль-Меґрахі відбув 8 років зі свого довічного ув’язнення. Він заперечував свою вину й стверджував, що засуджений помилково.

2001 року Абдельбассета Алі аль-Меґрахі, якого Лівія видала до суду, засудили за правом Шотландії на довічне ув’язнення з можливістю дострокового звільнення не раніш як через 20 років. Але 2009-го юстиція Шотландії, яка має окрему від решти Великої Британії правову систему, звільнила його «з гуманних міркувань»: лікарі посвідчили, що засудженому, який мав рак простати в невиліковній стадії, лишилося жити менш як три місяці. Абдельбассет аль-Меґрахі повернувся до Лівії і прожив іще майже три роки.
XS
SM
MD
LG