Доступність посилання

ТОП новини

Обама: НАТО «зламав імпульс Талібану»


Президент США Барак Обама на саміті НАТО в Чикаго, 21 травня 2012 року
Президент США Барак Обама на саміті НАТО в Чикаго, 21 травня 2012 року
Лідери НАТО схвалили плани передачі відповідальності за безпеку в Афганістані місцевим силам безпеки до середини 2013 року. Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен підтвердив ці плани на дводенному саміті альянсу в Чикаго і повідомив про намір альянсу вивести бойові сили з Афганістану до кінця 2014 року.

«Протягом наступного року ми очікуємо, що афганські сили безпеки візьмуть на себе відповідальність за безпеку на всій території Афганістану. Це буде значущим маркером до завершення перехідного періоду», – заявив Расмуссен.

Президент США Барак Обама, виступаючи у понеділок на саміті НАТО в Чикаго, висловив переконаність у тому, що країни, які входять до Північноатлантичного союзу, спільними зусиллями доведуть до кінця нинішню місію в Афганістані.

«Ніхто з нас не відмовиться від своїх зобов’язань», – сказав Обама, звертаючись до учасників найбільшої в історії зустрічі лідерів НАТО, в якій, крім представників держав-членів альянсу, беруть участь делегації ще близько 60 країн та низки організацій.

Лідери блоку також погодилися з тим, що процес передачі відповідальності за безпеку в Афганістані від сил НАТО до місцевих структур повинен завершитися до середини 2014 року. НАТО виконав свою місію і «зламав імпульс Талібану», – заявив Барак Обама.

У декларації саміту президент США і його 27 військових союзників також підтвердили плани залишити в Афганістані тренувальну місію.
Крім цього, учасники саміту закликали Пакистан відновити «якнайшвидше» поставки вантажів військам міжнародної коаліції через пакистанську територію.

Другий і завершальний день саміту лідерів країн НАТО у Чикаго проходить на тлі сутичок між поліцією і демонстрантами.
XS
SM
MD
LG