Доступність посилання

ТОП новини

Поміркований націоналіст Николич став президентом Сербії


Новообраний президент Сербії Томислав Николич
Новообраний президент Сербії Томислав Николич
Белград – Пезидентом Сербії став кандидат від опозиції, правоцентрист Томислав Николич. У другому турі президентських виборів він набрав на два відсотки більше голосів, ніж лідер Демократичної партії Борис Тадич, який був главою сербської держави від 2004 року.

На думку оглядачів, прочиною поразки Бориса Тадича стала, насамперед, низька явка виборців. На виборчі дільниці вийшли лише 46 відсотків виборців. У час економічної кризи опозиції легше мобілізувати своїх виборців, аніж тим партіям, що перебувають при владі.

Поміркований націоналіст Томислав Николич виступав за соціальну справедливість та боротьбу проти корупції. Натомість значна частина прихильників Тадича розчарована політикою коаліції, яка керувала країною упродовж минулих чотирьох років. Вони не вийшли на вибори й таким чином сприяли успіху лідера Сербської прогресивної партії.

Після парламентських виборів, два тижні тому, Борис Тадич заявив про намір сформувати коаліцію з соціалістами, лібералами та партіями національних меншин. Лідер соціалістів Івіца Дачич також сказав, що його партія залишиться в складі коаліції. Однак, перемога Ніколича може змінити стосунки між партіями.

Ані демократи Тадича, ані прогресисти Николича не спроможні сформувати владу без участі соціалістів. Хто б не сформував більшість, його чекають економічні проблеми.

Сербія залишається на європейському шляху

Новообраний президент Томислав Николич після оприлюднення результатів голосування заявив: «Що я говорив, те й буду реалізовувати. Сербія не зверне з європейського шляху. Сербія хоче захистити свій народ у Косові й Метохії. Ці вибори не були референдумом щодо того, хто поведе Сербію до Євросоюзу, а хто ні. На цих виборах темою були внутрішні проблеми, створені Демократичною партією та Борисом Тадичем».

Уже в неділю керівники Євросоюзу вітали Николича з перемогою. Вони також упевнені, що країна і далі йтиме європейським шляхом.

Ніколича привітав і екс-президент Тадич. Він зазначив, що вибори були чесними й побажав новому президентові успіхів у виконанні складних завдань.

Ніколич покидає чільну посаду в своїй партії

Деякі оглядачі передбачають, що перемога Николича ускладнить стосунки в регіоні, зокрема діалог між Белградом і Приштиною.

Майя Коціянчич, речник Катрін Аштон, керівника Євросоюзу у закордонних справах, у зв’язку з цим сказала: «На мою думку, цей діалог має повну підтримку міжнародного співтовариства, Ради Європи, він повністю включений у процес європейської інтеграції Сербії, тому й очікуємо, що діалог триватиме».

Згідно з конституцією, Сербія – парламентська республіка. Виконавча та законодавча гілки влади мають ширші повноваження, ніж президент. У той час, коли виконавчу владу очолював правоцентрист Воїслав Коштуниця, Борис Тадич був, як називали його, «слабким» президентом і влада відхиляла більшість його ініціатив. А коли прийшла до влади його партія, то він став «сильним» і, фактично, керував і урядом, і парламентом. Деякі аналітики кажуть, що саме щоденне втручання в усі політичні справи стало однією з причин його поразки.

Томислав Николич відразу після виборів зазначив, що він бажає бути президентом усіх громадян, тому покидає чільну посаду в своїй партії. Тадич цього не робив, хоча в конституції чітко записано, що глава держави не може обіймати будь-яку іншу посаду.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG