Доступність посилання

ТОП новини

Сенсації нового російського уряду


Москва – У понеділок на нараді за участю президента Росії Володимира Путіна і прем’єр-міністра Дмитра Медведєва оголосили склад і структуру нового, 12-го за рахунком, уряду Росії. Як повідомив Медведєв, склад уряду, в порівнянні з колишнім, оновився на три чверті.

Всього в новому уряді, крім самого прем’єра, сім його заступників, включаючи єдиного першого віце-прем’єра (раніше їх було два) і 21 міністр.

Серед тих, хто вперше увійшов до уряду: голова МВС Володимир Колокольцев; керівник МНС Володимир Пучков; Мінекономрозвитку очолив Андрій Белоусов, міністром екології та природокористування став Сергій Донський, а міністром праці та соцзахисту – Максим Топілін.

Тридцятирічний інтернетник став міністром

Два найнесподіваніші призначення – це Володимир Мединський і Микола Нікіфоров. Те, що Мединський, тепер уже колишній депутат Держдуми, якого блогери викрили у плагіаті, став міністром культури, називають головною сьогоднішньої сенсацією. Але якщо новий міністр культури сенсація зі знаком мінус, то появу 30-річного Миколи Никифорова на посту міністра зв’язку фахівці розцінюють як крок прогресивний.

Ще напередодні відомий інтернетний діяч Антон Носик у своєму мікроблозі писав як про неймовірну саму можливість призначення Никифорова на посаду міністра зв’язку. В інтерв’ю Радіо Свобода Антон Носик пояснив свій вчорашній скептицизм.
Зазвичай, все-таки у нас міністри беруться з номенклатури
Антон Носик

«Зазвичай, все-таки у нас міністри беруться з номенклатури. Як правило, це люди, які раніше обіймали якісь федеральні посади. А Никифорову щойно виповнилося 30 років. Це інтернетник. Представники цієї соціальної групи ще досі у нас до уряду не потрапляли. Якщо не вважати Медведєва, але він все-таки користувач, а не будівельник... Він (Нікіфоров) – явно професіонал. Це людина дуже відкрита, з головою, діяльна, ініціативна і ніяких за ним кооперативів «Озеро» (дачний кооператив, до якого входять друзі Володимира Путіна – ред.)».

Структура уряду і його ефективність

Президент московського фонду ІНДЕМ Георгій Сатаров вважає, що обговорювати потрібно не персоналії в новому уряді, а його структуру, яка, на думку оглядача, вже довела свою неефективність.
У нас немає відповідального уряду. Неефективна структура зберігається
Георгій Сатаров

«У цій потворній конструкції, коли під прем’єром є ціла купа віце-прем’єрів, а далі під віце-прем’єрами йдуть міністри. Справа в тому, що грошима розпоряджаються міністри, а міністрами розпоряджаються віце-прем’єри. Віце-прем’єри не відповідають за гроші, а міністри не відповідають за те, на що вони їх витрачають. Тобто, у нас немає поняття відповідальних міністрів, і у нас немає відповідальних міністерств, і у нас немає відповідальних віце-прем’єрів, і у нас немає в результаті відповідального уряду. І ця неефективна структура зберігається», – зазначив Георгій Сатаров.

Серед тих, хто зберіг свої пости, міністр закордонних справ Сергій Лавров, юстиції – Олександр Коновалов, фінансів – Антон Силуанов та спорту – Віталій Мутко. У новий кабінет міністрів Росії входять дві жінки. Міністр охорони здоров’я – Вероніка Скворцова і Ольга Голодець, яка стала віце-прем’єром із соціальних питань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG