Доступність посилання

ТОП новини

Громаді Яна Непомука у Дубні – 400 років


Рівне – До католицького храму Яна Непомука у місті Дубно на Рівненщині повернулися дзвони. Цей подарунок місто і польські майстри зробили римо-католицькій парафії, котра відзначає 400-річний ювілей. Так городяни віддячили священикам і храмові Яна Непомука за те, що в найстрашніші часи тут знаходили прихисток і спасіння переслідувані люди.

Коли за наказом російського імператора старовинний дубенський костел бернардинів перетворили у православний собор, польській громаді залишився храм Яна Непомука. А 150 років тому, у часи гонінь самодержавства на католицьку віру, в храмі сталося євхаристичне диво, перекази про яке зафіксовані у документах Ватикану, розповідає його прихожанка, Марія Божко.

«Люди прийшли помолитися, коли не дозволяли, – каже вона. – Священик закрив двері, і вони молилися. У променях над вівтарем появився Ісус із простертими над людьми руками, ніби їх підтримував. Поки вони молилися, Ісус не зникав».

Тодішня влада заборонила священикові розповідати цю історію, однак незабаром через прихожан про неї стало відомо далеко за межами Волині.

Дубнівчани невипадково обрали покровителем для свого храму святого Яна Непомука, який, за легендою, загинув через дотримання священицького обов’язку – нерозголошення таємниці сповіді.

Чи не найбільше таємниць дубенський костел Яна Непомука утримував у часи Другої світової, коли настоятель Станіслав Кузьмінський видавав посвідки про хрещення новонароджених єврейських дівчаток. Таким чином були врятовані десятки дітей.

Приклад інфулата Кузьмінського, кавалера ордена польського Білого Орла, наслідували його парафіяни. Серед переховуваних під час Голокосту у підвалі будинку родини Кварчиків був і Михайло Фішер – батько всесвітньовідомого «ізраїльського солов’я» Дуду Фішера. Нині родини рятівників і врятованих підтримують зв’язки не лише між собою, а й з громадою міста Дубна. На знак вдячності духовній обителі на дзвіниці храму з’явилися іменні дзвони.

Як розповіла начальник відділу внутрішньої політики Дубенського міськвиконкому Ерна Шевчук, дзвони виготовлені польськими майстрами із високоякісного сплаву за старовинною технологією за кошти міського бюджету Дубна. Це дзвін «Іоанн» – на честь Яна Непомука і Івана Павла Другого. Другий дзвін – «Серафим» – «на честь людини, яка зараз також приєднується до лику святих – Серафима Кашуби, який також працював у нас», зауважила Ерна Шевчук.

Від нищення до оновлення

Марія Божко, охрещена в храмі Яна Непомука, пам’ятає і мученика за віру отця Серафима Кашубу, і початок нищення храму, коли півстоліття тому за одну ніч з костелу вивезли усі цінні речі, демонтували орган і вівтар. У костелі розмістили спортзал. Упродовж 37 років прихожанка їздила молитися на сусідню Тернопільщину, а у 80-х очолила рух щодо повернення костелу громаді. У цей час її підтримували навіть православні парафіяни і священики.

«Але мені сказали в міській раді – парафія у вас є, ми вам даємо ділянку землі, і ви можете будувати. А я кажу: «Вибачте, костел у нас є, а спортивну школу ви будуйте. Бо це не побудовано для розвитку спорту, а для спасіння душ», – пригадує Марія Божко.

Питання про остаточну передачу храму Яна Непомука громаді було вирішене в часи Незалежності. Нині тут відбуваються усі служби, а в свята гостями костелу є представники православних і греко-католицької церков та єврейського культурного товариства. На потребі духовної єдності наголосив під час служби ординарій Луцької дієцезії єпископ Маркіян Трофим’як, котрий привселюдно розділив освячений хліб із архієпископом Рівненським і Острозьким Української православної церкви Київського патріархату Іларіоном.

«Поки що немає євхаристійної єдності, хоча, властиво, нічого не стоїть на перешкоді. Але нехай цей хліб буде виявом любові наших прихожан, а ті прихожани у нас спільні, бо люди ходять і до церкви, і до костелу – нічого нас не ділить», – зауважив єпископ Маркіян Трофим’як.

На урочистості прибули генеральний консул Польщі у Луцьку Марек Мартінек, генеральний консул Чехії у Львові Давід Павліта, гості з п’яти польських міст-побратимів та чеського Унічева. Мер Унічева Далібор Горак, зокрема, наголосив: хоча Україна не має кордонів із Чехією, однак має спільну історію. Адже значна частина нинішніх мешканців Унічева – нащадки колишніх «волинських чехів», котрі мешкали у тому числі в Дубні.

«Ще одна спорідненість Дубна з нашим містом – це те, що й покровитель Дубна й багатьох європейських міст Ян Непомук, і покровитель Унічева Ян Саркандер – прийняли смерть через те, що не видали таємницю сповіді», – наголосив Далібор Горак. Тож першу ікону Яна Непомука громада костелу отримала у подарунок від товариства чеської культури.

Дубно завжди було поліконфесійним і мультикультурним містом. Міський голова Василь Антонюк обіцяє, що незабаром місто візьметься за реставрацію старовинної синагоги. На черзі ювілей одного з найстаріших православних храмів Різдва Богородиці, який теж відзначатимуть усім миром.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG