Доступність посилання

ТОП новини

У Британії уряд повчає батьків, але запевняє, що він – не нянька


Лондон – Шукаючи причини минулорічних заворушень у столиці та кількох інших містах Англії, багато британських фахівців та громадських діячів доходять висновку, що зловмисниками часто виявлялися молоді люди з так званих неблагополучних родин.

Такі оцінки посилюють традиційні переконання британських консерваторів, які завжди були відомі наголошуванням на традиційних цінностях сім’ї та на особистій відповідальності кожної людини за власні дії.

Уряд вирішив допомагати британцям бути кращими батьками.

Але на тлі уваги до теми виховання дітей у засобах масової інформації з’явилося повідомлення про те, про що багато британських батьків підозрювали і раніше. А саме, що дитсадки і послуги няньок у Британії коштують, можливо, найдорожче у Європі.

Середня сім’я британська витрачає на догляд за дітьми близько 27% родинного бюджету.

Замість бабусі з дідусем – інтернет

Прем’єр-міністр Дейвід Камерон оголосив, що у вигляді експерименту батькам пропонуватимуть ваучери вартістю 100 фунтів для оплати уроків, на яких фахівці допомагатимуть з педагогічними проблемами.

Соціологи стверджують, що сучасний спосіб життя призвів до того, що багато традиційних родинних зв’язків розірвані.

Молоді батьки часто живуть далеко від своїх рідних і не можуть покладатися на допомогу, пораду старшого покоління родичів.

У Великій Британії це намагаються компенсувати освітніми зусиллями таких установ, як Національна система охорони здоров’я NHS, та діяльністю неурядових організацій.

На сайті NHS можна знайти короткі відеофільми з порадами батькам про те, скільки годин на добу можуть спати немовлята, які симптоми післяпологової депресії. А чоловікам пояснюють, як поводитися, коли вони присутні у лікарні під час народження дитини, або, коли треба, чи не треба викликати лікаря до немовляти.

Також через інтернет можна знайти інформацію про те, як допомагати школярам, що потерпають від знущань однолітків тощо.

На сайтах є номери для безкоштовних телефонних дзвінків. Можна написати листа з запитанням, навіть поспілкуватися з фахівцем по Скайпу.

Приклад прем’єра

Прем’єр-міністр Дейвід Камерон відкинув застереження, що ініціатива його уряду нагадує втручання держави у родинні справи.

«Це практичні, розумні поради від акушерок. Там йдеться про справжні родини. Це реальна інформація. Тому я вважаю, що це, безумовно, потрібна справа. А тих, хто каже, що тут держава бере на себе обов’язки няньки, їх ви просто не слухайте», – зазначив Дейвід Камерон, який відомий тим, що попри обов’язки голови уряду і лідера Консервативної партії намагається бути також дбайливим батьком своїх дітей.

Він свого часу здобув чимало прихильників тим, як разом із дружиною доглядав за своїм маленьким сином – інвалідом від народження.

Питання стосовно того, наскільки урядові зусилля зможуть відтворити потрібне для виховання дітей середовище великих родин із різними поколіннями і тісних громад, залишається відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG