Доступність посилання

ТОП новини

Із космічною місією вирушив перший приватний корабель


Із американського космодрому на Флориді вперше стартував у вівторок із космічною місією корабель, спроектований і створений не державним агентством, а приватною компанією. Безпілотний космічний корабель має доставити вантаж на Міжнародну космічну станцію.

«Три, два, один, нуль – і старт ракети SpaceX Falcon 9 – Національна аерокосмічна адміністрація США переходить на обслуговування приватним сектором у доставці вантажів на Міжнародну космічну станцію», – так оголосили про запуск у Космічному центрі імені Кеннеді. Із космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида вперше стартував для участі в космічній програмі приватний космічний апарат. Досі всі такі запуски здійснювали тільки урядові чи міжурядові космічні агентства.

Ракета-носій Falcon 9 виводить на орбіту безпілотний корабель Dragon із 544 кілограмами вантажу. Він має стикуватися з Міжнародною космічною станцією в п’ятницю.

Герметична капсула корабля, яка має повернутися на Землю, є апаратом багаторазового використання. Так само й більшу частину ракети-носія, елементи якої теж повертатимуться на Землю, у майбутньому планують використовувати багаторазово.

І ракету, і корабель створила компанія Space Exploration Technologies Corporation, або коротше SpaceX, із Каліфорнії. Вона працює переважно на приватні гроші; усі кошти від державних замовників надходять тільки як часткова передоплата за вже укладеними контрактами.



Сам старт – уже великий успіх

Перша спроба старту в суботу закінчилася невдачею, бортовий комп’ютер зупинив відлік за лічені секунди до запуску. Причиною був вихід із ладу одного з клапанів.

Тепер же засновник і керівник компанії Ілон Маск після старту висловив задоволення. «Усе виглядає дуже добре, і, думаю, сьогоднішній день я вважатиму за успіх, незалежно від того, як пройде решта місії», – сказав він.

У Національній аерокосмічній адміністрації США (НАСА) ще більше раді з нинішнього запуску. «Важливість цього дня неможливо переоцінити. Уперше приватна компанія запустила корабель, який має стикуватися з Міжнародною космічною станцією. І хоча для успішного завершення цієї місії попереду ще багато роботи, та, безумовно, зроблений добрий старт, і сподіваюся, що ви всі з цим погодитеся», – заявив керівник НАСА Чарлз Болден.

Досі з космічними місіями, такими, як до МКС, літали тільки кораблі, створені космічними агентствами США, Росії, Японії і Євросоюзу. Пілотовані космічні польоти здійснює також Китай і теж силами державного космічного агентства.

Але нині Сполучені Штати не мають власного «державного» космічного корабля, відколи минулого року остаточно закрили програму багаторазових космічних «човників»-«шатлів». Американська державна космічна програма переорієнтовується на дослідження віддаленішого космосу. Навколоземні ж польоти переходять до приватних компаній.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG