Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджанський рокер-емігрант посилає «музичний привіт» владі


Азербайджанський рокер, який через переслідування влади покинув свою країну, прислав їй музичні вітання. Джамал Алі виїхав із Азербайджану минулого тижня, а вже нині з’явилася його нова політична пісня. Які ж пісні азербайджанці не почують на Євробаченні в Баку, але подивляться в інтернеті?

Кілька місяців тому азербайджанський співак Джамал Алі отримав 10 днів ув’язнення. Його вина полягала у тому, що він проспівав політичні пісні на мітингу опозиції в Баку. Влада побачила в цьому прояв хуліганства. А тиждень тому він покинув країну. Як говорить 24-літній співак, залишатися далі в Баку для нього було небезпечно, бо після закінчення Євробачення, його історія вже мало кого б зацікавила, зауважив він в інтерв’ю Азербайджанській редакції Радіо Свобода.
Поліція лише робила свою роботу. Це не їхня вина – система така
Джамал Алі

«Поліція лише робила свою роботу. Мені навіть шкода тих поліцейських, які охороняли мене протягом мого ув’язнення. Це не їхня вина – система така. Команди приходять згори», – говорить Джамал Алі.

Лише за кілька тижнів азербайджанський рокер став героєм провідних західних видань. Стаття про нього з’явилася в британській газеті The Guardian та найпопулярнішій інтернет-газеті Huffington Post. Окремий сюжет про нього підготувала програма BBC «Panorama» під назвою «Брудна таємниця Євробачення».

Влада Азербайджану, яка вклала понад 130 мільйонів доларів у проведення Євробачення, яке називають «найбільшим неспортивним шоу світу», пішла у контрнаступ. Міністр закордонних справ Ельмар Маммадьяров на сторінках Wall Street Journal говорить, що пісенний конкурс свідчить про «нове повернення Азербайджану» до міжнародної спільноти, яке дозволяє країні продемонструвати досягнення за часи незалежності».

Але Джамал Алі великих досягнень не вбачає. У кліпі, який за тиждень встигли побачити вже кілька десятків тисяч глядачів Youtube, він співає про корупцію та брутальність режиму.

Мій дім зруйнований. Я безхатченко. Навіщо мені Євробачення
Джамал Алі


«Мій дім зруйнований. Я безхатченко. В мене нема даху над головою. Навіщо мені Євробачення», – співає він у композиції «Вермішель».

Мішки на головах членів його групи – такі, які він мав в ув’язненні, пояснює рокер. А пісня – про те, як цілі квартали старого Баку руйнувалися, щоб збудувати концертний зал для Євробачення – Кришталевий зал на 23 тисячі місць.

Матеріал підготувала Марія Щур та Andy Heil
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG