Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США критикує Україну за порушення прав


Державний департамент США оприлюднив чергову щорічну доповідь про становище з правами людини в світі. У доповіді окремо згадується ситуація в Україні, де найбільш серйозними порушеннями прав людини в 2011-му році називають «політично мотивовані затримання, суд і засудження колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, як і вибіркове переслідування інших чільних членів її уряду».

У доповіді, оприлюдненій у четвер, також згадується про обмеження свободи мирних зібрань в Україні, про суди, які перебувають під політичним тиском, як і про «переважну присутність міліції» під час проведення акцій протесту.

Держдепартамент США також критикує владу Віктора Януковича за тиск на незалежні ЗМІ, який «призводить до конфліктів між власниками ЗМІ та журналістами і до запровадження цензури».

У доповіді також звертають особливу увагу на високий рівень затримання міліцією, на зловживання у в’язницях, тортури, і розгул корупції в уряді.

Раніше цього ж дня у доповіді правозахисної організації Amnesty International про становище з правами людини в світі правозахисники звернули увагу на безкарність за вживання тортур, які, на думку авторів доповіді, є головною проблемою правоохоронної системи України. «У країні зберігалася атмосфера безкарності міліцейського свавілля. Цьому сприяли структурні недоліки правоохоронних органів: корупція, порушення, допущені при розслідуванні злочинів, учинених співробітниками міліції» – мовиться у звіті Amnesty International.
XS
SM
MD
LG