Доступність посилання

ТОП новини

Британський та український досвід в Афганістані


Лондон – Доля європейської і трансатлантичної безпеки пов’язана з ситуацією в Афганістані, наголошують країни НАТО. На саміті у Чикаго минулого тижня вони узгодили план виведення міжнародного контингенту до 2014 року. Світові лідери визнають, що Афганістан і далі потребуватиме міжнародної уваги і допомоги, до цього залучений також і Київ.

Велика Британія забезпечує в Афганістані другий за чисельністю після американського контингент очолюваних НАТО сил – близько 9 з половиною тисяч. Загальна чисельність міжнародних сил в Афганістані –130 тисяч із 50 країн. Із них 90 тисяч – американці.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон – один із тих політиків, яким доводиться неодноразово виправдовувати британські втрати у тій далекій країні. За понад 10 років бойових дій там загинули вже 414 британських вояків.

«Нам треба пам’ятати, чому ми в Афганістані. Ми там для того, щоб не допустити його перетворення на місце для тренувальних таборів терористів. І ми досягли багато. У час, коли я став прем’єр-міністром, 80-90% терористичних загроз походили з Афганістану й Пакистану. Тепер цей показник радикально зменшений. Частково завдяки подіям у Пакистані, але також через те, що ми робимо в Афганістані», – пояснював днями Дейвід Камерон, висловлюючи надію, що після виведення міжнародних військ стабільність уряду в Кабулі будуть гарантувати афганські збройні сили, яких навчають і озброюють іноземні донори.

Важливим питанням залишається боротьба з вирощуванням афганськими селянами опіумного маку, який є джерелом більшої частини героїну в Європі, що значно загострює проблему наркоманії.

Роль України

У травневому саміті НАТО у Чикаго, де вироблялися плани альянсу щодо Афганістану, брав участь і український Президент Віктор Янукович. Попри те, що він особисто й очолювана ним Партія регіонів раніше доклали зусиль, щоб скасувати плани вступу України в альянс, український лідер усіляко наголошує на співпраці з НАТО, зокрема в Афганістані.

Історія участі українців у афганських війнах дуже болісна. У збройних силах Радянського Союзу, які намагалися контролювати Афганістан від 1979-го до 1989 року загинули понад три тисячі українців.

В останні ж роки у переважно символічній і небойовій ролі українські фахівці були причетні і до теперішніх операцій НАТО в Афганістані. Йдеться зокрема про транспортників та медиків.

Тепер Україна пропонує сприяння НАТО у виведенні військ, обіцяючи надати транспортну авіацію: вантажні вертольоти й літаки Антонова.

Віктор Янукович також повідомив про безпосередню співпрацю з Кабулом і навіть пропозицію Києва упродовж трьох років виділяти Афганістанові українську допомогу на суму півмільйона доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG