Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і зловживання міліції – у звіті Держдепартаменту США


Вашингтон – У четвер Державний департамент США представив свій щорічний звіт про стан прав людини у світі. Звіт про Україну нараховує 44 сторінки і зосереджується на політичних переслідуваннях, наступі на свободу слова і зібрання, а також вкотре звертає увагу на свавільні, як вважають автори звіту, дії українських правоохоронців.

Щорічний звіт Державного департаменту США про стан прав людини у світі називає політично мотивованими затримання, засудження та ув’язнення Юлії Тимошенко, а також селективне засудження та ув’язнення інших членів колишнього уряду найбільшим порушенням прав людини в Україні за 2011 рік.

Друга проблема, яка висвітлена у звіті, – це наступ влади на свободу зібрання і протесту. Під політичним тиском суди не надають громадянам відповідні дозволи на проведення мирних, антивладних зібрань і демонстрацій. А ті протести, які були дозволені, пройшли під наглядом надмірної кількості правоохоронців, що, як зазначають автори звіту, відлякує людей від участі в масових акціях. Крім того, правоохоронці обмежують протестні дії тих, хто прийшов на демонстрацію, та часто стежать за її учасниками.

Третя проблема, на яку звертає увагу американський звіт, – це «посилений тиск на незалежні засоби масової інформації, що призводить до конфліктів між медіа-власниками та журналістами і породжує самоцензуру.

Небезпека на роботі

Звіт також докладно згадує зловживання правоохоронними органами, свавілля над затриманими, корумповану українську судову систему, тортури в тюрмах та зростаючу урядову корупцію. Ці проблеми не розв’язуються, а лише назрівають.

Крім того, у звіті також йде мова про заборгованість зарплат. За даними Державного комітету статистики, наприкінці листопада минулого року заборгованість зарплат становила 1,1 мільярда гривень.

Звіт Держдепартаменту США також аналізує трудові проблеми України. Смертність в українських шахтах зросла на 23 відсотки порівняно з 2010 роком. Минулого року 161 шахтар загинув у небезпечних українських шахтах, а понад 4 тисячі постраждали. Загальна смертність на роботі зросла на 6 відсотків, порівняно з 2010 роком, на роботі минулого року загинуло 685 осіб.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG