Доступність посилання

ТОП новини

Мова робить людей народом


Половина громадян України вважають рідною мовою – українську, менше 30% – російську, 20% – обидві ці мови і 1% – іншу мову. Це останні дані соціологічної групи «Рейтинг» за цей рік щодо мовної ситуації у державі.

Для 96% мешканців Західної Україні українська мова є рідною, у Центрі – для 75%, на Півночі країни – 58% і саме українською мовою така кількість людей говорить удома. А ось для 36% населення Сходу України, 56%, які проживають на Півдні і 67% мешканців Донбасу рідною є російська мова і ще більший відсоток людей з цих регіонів у родині розмовляють російською.

Українською мовою частіше говорять люди середнього та старшого віку і більшість з них із сільської місцевості.

Соціологічні дослідження показують, що українською мовою спілкується менше людей, ніж вважають її рідною. За останні два роки кількість противників і прихильників двомовності вирівнялась.

Надання російській статусу другої державної мови підтримують мешканці Донбасу (84%), Сходу (71%) і Півдня (65%). Проти двомовності виступають люди, котрі проживають у Центрі держави (58%), на Півночі (68%) та Заходу (89%). Якщо говорити про політичні вподобання у мовному питання, то російську мову підтримують симпатики комуністів і регіоналів.

І ще цікаво, що за двомовність виступають ті особи, які підтримують вступ України до Митного Союзу (72%). А ось респонденти, які за підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом прихильники лише однієї державної української мови. Відомо, що вступ до ЄС підтримує українська молодь і опитування показали, що значно більше молодих людей, ніж старших, виступають проти двомовності в Україні.

Відтак влада і парламентарі, проштовхуючи законопроект щодо мовного питання, передусім конфліктує із молодими людьми, які позбавлені совкового мислення.

«Що робить якесь число людей одним народом? Передовсім мова, – писав Митрополит Андрей Шептицького, який походив з графського роду, знав десять мов. – Всі, що говорять українською і вважають її за рідну, будуть становити український народ».

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG