Доступність посилання

ТОП новини

Цигарки проти людства і таємниці натхнення


Перебування в атмосфері цигаркового диму протягом 30 хвилин може істотно вплинути на здоров’я тих, хто не палить. Найбільш вразливими стають насамперед їхні судини та артерії. Результати відповідного дослідження опублікував інтернет-ресурс YAHOO.

Шкода від диму може призвести зокрема до атеросклерозу (ствердіння артерій). Це в свою чергу стає причиною для інфарктів та інсультів.

Науковий експеримент було проведено силами учених Кардіологічного центру Генерального шпиталю в Сан-Франциско. Дослідники використовували спеціальний апарат для продукування цигаркового диму в різних консистенціях.

В експерименті брали участь 33 волонтери, які не палили. Їх розділили на три групи, які були поміщені в різних кімнатах. Одна з них була з чистим повітрям. В другій кімнаті створили поміркований рівень нікотинного диму, щось на зразок ресторанної атмосфери. І, нарешті, в третій кімнаті створили високий рівень цигаркової насиченості повітря, як це має місце в барах, або в казино.

Дослідження довело, що 30-хвилинне перебування в атмосфері нікотинного забруднення навіть у поміркованих кількостях призводить до очевидної патології кровоносних судин у людей, які не палять. Так що палити – це далеко не особиста справа. Жертвами цієї звички стають усі без винятку.

Натхнення як запорука здоров’я

Конкретна велика мета в житті може допомогти протистояти утворенню в мозку тромбів і вузлів, які призводять до хвороби Альцгеймера. Цього висновку дійшли науковці Медичного центру Університету Руша в Чикаго.

Дослідження було опубліковано в журналі «Архіви загальної психіатрії». Згідно з науковцями, наявність цілей у житті охороняє мозок людини від руйнівного впливу тромбів і вузлів на пам’ять та функції мислення.

Учені Медичного центру дослідили мізки 246 пацієнтів, у яких після смерті взяли пункцію мозку. Під час останніх десяти років життя ці пацієнти щорічно проходили різні неврологічні тести. Серед іншого їх також запитували про важливі цілі у житті. Науковці намагалися визначити, наскільки ці цілі, якщо вони були, могли сповільнити процес зниження активності функцій мислення.

Внаслідок комплексного дослідження учені дійшли висновку, що важлива та сповнена цілей діяльність підтримує у людей здоровий і повнокровний процес мислення у похилому віці. Це і є чарівна сила натхнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG