Доступність посилання

ТОП новини

Таємна американська резолюція проти української влади


Вашингтон – 24 травня в інтернет-режимі була опублікована резолюція американського сенатора Джеймса Інгафа (James Inhofe). Українські ЗМІ відразу її підхопили, оскільки резолюція, серед іншого, закликає негайно звільнити ув’язнену Юлію Тимошенко, заборонити в’їзд до США Президентові Віктору Януковичу, Генеральному прокурору Віктору Пшонці та урядовцям, які причетні до ув’язнення екс-прем’єра. Звідки взялася ця резолюція, і яка може бути її доля?
Натисніть на зображення, щоб прочитати резолюцію
Натисніть на зображення, щоб прочитати резолюцію

Ця резолюція – це якась велика таємниця. Звідки вона взялася, і чому саме її висунув Інгаф, ніхто сказати не може. Вона була зареєстрована в Комітеті з питань міжнародних справ Сенату США ще минулого тижня, 17 травня, але члени самого комітету не знали, що вона готується, і аж ніяк її не очікували.

Сам сенатор Джеймс Інгаф, із яким не вдалося поспілкуватися, оскільки він зараз подорожує, ніколи до того не виступав із жодними ініціативами щодо України. В його офісі не було нікого у п’ятницю, щоб прояснити, звідки ноги ростуть, і чому сенатор Інгаф раптом зацікавився Україною.

Ба більше, на сенатських слуханнях про Україну три місяці тому, які скликав Комітет з питань міжнародних справ Сенату, членом якого є Інгаф, і на яких виступала дочка Юлії Тимошенко Євгенія, сенатора Інгафа не було. На брифінгу Американського Гельсінського комітету 17 травня, де знову свідчила Євгенія Тимошенко, сенатора Інгафа також не було.

Резолюція серйозна і закликає до кардинальних дій з боку США

Так безперечно, резолюція тверда і рішуча. Резолюція серед іншого:

– закликає НАТО зупинити співпрацю з Україною;

– закликає ОБСЄ не визнавати головування України у цій організації наступного року;

– закликає США відкликати свого посла Джона Теффта з України;

– закликає Державний департамент заборонити видачу віз Президентові Януковичу, Генеральному прокурору Пшонці та урядовцям, які причетні до ув’язнення Тимошенко.

Так що вимагає ця резолюція досить багато, а от чи щось з цього вийде – побачимо.

Що далі з цією резолюцією, яка передбачена процедура?

По-перше, резолюція мусить мати «співспонсора», щоб просувати її далі. Поки що такої політичної підтримки немає.

По друге, більшість пропонованих резолюцій у Конгресі залишаються просто ініціативами поодиноких депутатів, вони не ухвалюються, скоріше, це своєрідні заяви того чи іншого сенатора, або конгресмена.

По третє, навряд чи зараз хтось у Конгресі захоче йти на такі радикальні кроки і вимагати серед іншого, відкликання американського посла з України, адже він там, на думку спостерігачів, дуже ефективно працює. Важко уявити, що навіть сама Юлія Тимошенко підтримала б таку ініціативу.

І по четверте, навіть якщо резолюція буде ухвалена, це лише своєрідне бажання, вона не вимагає втілення в життя її положень.

Хто ж він такий, цей сенатор Інгаф?

Джеймс Інгаф – республіканець зі штату Оклагома. Йому 78 років. Є сенатором з 1994 року. До цього був депутатом Оклагоми, мером другого найбільшого міста штату Тулса, займався бізнесом у царині страхування та авіації.

Інгафа вважають одним із найбільш консервативних сенаторів у сьогоднішньому Конгресі. Він постійно воює з екологами, не вірить, що глобальне потепління спричинене людьми. Висловлюється іноді дуже кардинально і недипломатично, свого часу він назвав політику американського Міністерства охорони навколишнього середовища «гестапівською бюрократією». Закликає свердлити в національних заповідниках і екологічно цінних місцевостях, де знайдені поклади нафти.

Інгаф одружений вже 51 рік, має четверо дітей і 14 внуків.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG