Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття відзначає День Героїв


Урочистості з нагоди Дня Героїв проходять в неділю в населених пунктах Прикарпаття. Розпочалися вони Богослужіннями пам’яті борців за волю і незалежність України, віче та панахидами.

Хоча цей день не є державним святом, на Прикарпатті видане спільне розпорядження голів обласних держадміністрації і ради Михайла Вишиванюка та Олександра Сича про «належне вшанування пам’яті видатних діячів українського визвольного руху княжої та козацької доби, часів української революції, визвольних змагань, періоду відродження української державності».

В Івано-Франківську урочисті заходи розпочалися урочистим «Маршем слави УПА» вулицями міста від парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка до Меморіального скверу та ходою ветеранів ОУН-УПА центром міста теж до Меморіального скверу. Тут відбулася панахида та салют на вшанування пам’яті борців за волю України.

Вперше з ініціативи Пласту за підтримки міської влади івано-франківці в міському парку побачили відтворення бою відділу УПА з загоном НКВС, яке здійснило львівське товариство «Пам’ять». Пластуни також провели конкурс з маршової ходи з палицями та піснями серед пластових куренів. Для ветеранів ОУН-УПА зробили святковий обід, а всі міські служби таксі зголосилися недільного дня безкоштовно перевозити ветеранів національно-визвольних змагань.

Традиція відзначення Дня Героїв бере початок з 1941 року, коли другий Великий збір Організації Українських Націоналістів вирішив так вшановувати пам’ять Євгена Коновальця, якого було вбито 23 травня 1938 року в Роттердамі, та інших.
XS
SM
MD
LG