Доступність посилання

ТОП новини

В українській діаспорі Росії назрів розкол?


Київ – Створення Українського конгресу в Росії, про яке оголосили у суботу 26 травня, викликало розбіжності серед представників української діаспори. Зокрема, Тарас Дудко, колишній голова ліквідованого раніше Об’єднання українців Росії, на місці якого виник Конгрес, назвав утворення незаконним і заявив про намір зареєструвати альтернативне. Тим часом, прибічники Конгресу закликають «не дражнити» російську владу.

Український конгрес у Росії не діятиме на користь української громади, а для його створення на засіданні керівників і членів регіональних діаспорних організацій не вистачало голосів, переконаний Тарас Дудко, який очолював ліквідоване рішенням суду на початку травня Об’єднання українців у Росії. Про це він заявив у коментарі Радіо Свобода.

На наш з’їзд увірвались люди, яких ми не запрошували і які закликали інших делегатів на з’їзд не приїжджати. Це Семененко, Єршов, Скопенко
Тарас Дудко
«На наш з’їзд увірвались люди, яких ми не запрошували і які закликали інших делегатів на з’їзд не приїжджати. Це Семененко, Єршов, Скопенко, – розповів він. – Обманули громаду, вибрали нового голову і нове правління, у яке ввели тих деструктивних людей, які нічого не зробили для того, щоб провести оцей установчий з’їзд».

Тарас Дудко заявив про намір утворити альтернативну діаспорну організацію.

«Не дражнити російську владу»

Згаданий ним Валерій Семененко, який увійшов до правління Конгресу, називає звинувачення абсурдними. За його словами, відповідно до чинного російського законодавства, організацію можна створити за ініціативи трьох людей, інша справа – щоб її визнали загальнодержавною, треба відкрити 42 представництва у регіонах.

Ліквідацію Об’єднання українців Росії Семененко вважає сигналом до того, що громада повинна зайняти більш помірковану позицію і більше «не дражнити російську владу».

Міністр закордонних справ Лавров чітко сказав: ми закрили українські організації з політичних причин
Валерій Семененко
«Міністр закордонних справ Лавров чітко сказав: ми закрили українські організації з політичних причин, – зауважив Семененко.– Враховуючи цей досвід, нам доведеться врахувати і те, що ми живемо в такій країні, де ми не можемо вголос казати усе».

18 травня Верховний суд Російської Федерації задовольнив позов їхнього Мін’юсту із проханням закрити найбільшу тамтешню діаспорну організацію українців – Об’єднання українців Росії.

За словами членів правління Конгресу, нова організація повинна перебрати на себе усі функції ліквідованої. Зокрема, це стосується збереження української культури й забезпечення для представників діаспори належного рівня освіти. Очолила Конгрес представниця української громади в Якутії Любов Дяченко.

Тим часом, українські депутати від влади привітали створення нової організації, висловивши сподівання, що вона не матиме проблем із російськими законами, а прем’єр Микола Азаров під час візиту до Москви оголосив про готовність фінансувати Конгрес із державного бюджету.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG