Доступність посилання

ТОП новини

Регіонал Болдирєв: вирішити питання статусу російської мови можна на референдумі


Народний депутат фракції Партії регіонів Юрій Болдирєв вважає, що якщо націоналісти або інші радикально налаштовані групи протидіють захисту прав російськомовних людей на законодавчому рівні, то вирішити питання надання російській мові офіційного статусу можна на всеукраїнському референдумі.

«За даними опитувань серйозних соціологічних служб (зрозуміло, тих, які не працюють на гроші опозиції), в суспільстві підтримка надання російській мові офіційного статусу, аж до введення його другою державною мовою, досить велика. У різні роки ця підтримка була від 52 до 54%. Якщо взяти дані у регіональному розрізі, то в Донбасі, наприклад, ще в 1994 році проводився референдум, на якому практично 85% людей підтримали цю ідею. Тому, щоб вирішити це питання, ми могли б звернутися до такого демократичного європейського механізму, як референдум», – переконаний Болдирєв, повідомляє прес-служба Партії регіонів у понеділок.

Депутат підкреслив, що проведення референдуму можливе після прийняття відповідної законодавчої бази.

«Ми могли б прийняти закон про референдум. Але в даний час наша Конституція не передбачає безпосередньої імплементації результатів референдуму», – зазначив депутат.

24 травня у залі засідань Верховної Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики сталася бійка між народними депутатами провладних та опозиційних фракцій, після чого опозиція заблокувала парламентську трибуну і президію.

Народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Володимир Колесніченко минулого року зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про засади державної мовної політики». У пояснювальній записці зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми). У Партії регіонів заявляють, що законопроект статусу української мови не змінить.
XS
SM
MD
LG