Доступність посилання

ТОП новини

Литвин: Раді доведеться завершувати розгляд закону про мови


Голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав, що, згідно із регламентом Ради, український парламент не може перейти до розгляду наступних питань, якщо не були завершені попередні теми.

Перебуваючи в понеділок у місті Воронежі в Росії, він зазначив на прес-конференції , що в Україні існує «прекрасний закон про мови в Українській СРСР, де чітко сказано про роль і місце російської мови». За його словами, в ньому йдеться про російську як про мову міжнаціонального спілкування.

Крім того, Литвин додав: «Я боюся таких захисників російської мови, які іноді демонструють себе в Україні». За словами Литвина, здебільшого захисники російської мови є людьми, «які зовсім не розуміються у цих питаннях».

24 травня розгляд законопроекту про засади мовної політики не відбувся. У Верховній Раді сталася бійка представників фракції Партії регіонів з депутатами від «БЮТ-Батьківщини» і НУНС, які протестували проти мовного закону регіоналів.

Законопроект, проти якого виступила опозиція, передбачає, що єдиною державною мовою залишається українська, і звуження сфери її використання забороняється. Водночас у законопроекті визнається право громадян на мовне самовизначення і передбачено заборону на обмеження права використання регіональних мов. До таких в Україні належать 15 мов, зокрема, російська, кримськотатарська і румунська. Статус регіональної може бути наданий мові у тому разі, якщо її використовують не менш як 10% громадян, які проживають на певній території.
XS
SM
MD
LG