Доступність посилання

ТОП новини

10 відсотків дітей потерпають від насильства у родинах – опитування


Київ – Десять відсотків українських дітей (понад 800 тисяч) потерпають від фізичного насильства у родинах. На цьому наголосив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, презентуючи результати першого соціологічного опитування дітей віком від 10 до 17 років. За словами Юрія Павленка, раніше вважалося що третина дітей страждає від насильства у родинах, що було значно вищим показником, ніж виявилося в перебігу проведеного опитування.

Згідно із проведеним опитуванням, кожна друга дитина зазначає про порушення чи недотримання прав, які мають бути гарантовані у сучасному суспільстві. Більше половини із них вважають, що в Україні порушується право на захист від жорстокості, знущань і брутального поводження. Також діти говорять про насильство у родинах, зазначає уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко.

«У 10 відсотках сімей України застосовується фізичне насильство як форма покарання дитини. Тобто дітей у кожній десятій сім’ї України, згідно з даним дослідженням, б’ють. Але надзвичайно високим є відсоток дітей, яких «лають за провину» – близько 60%, що теж можна розцінювати як психологічне насильство по відношенню до дитини», – зауважує Павленко.

Результати дослідження засвічують, що право дитини бути почутою часто ігнорується. Кожна п’ята дитина віком 16-17 років зазначила, що її точка зору не береться до уваги, як у навчальному закладі, так і в сім’ї. Лише половина дітей вказала, що її сім’я проводить багато часу разом.

Але попри все це, понад 80% українських дітей сказали, що почуваються щасливими.

Діти додають оптимізму… соціологам

Проте результати опитування дають підстави для оптимізму, каже голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва.

«Очима дітей ми маємо вимір покращення ситуації, яка сьогодні є в суспільстві. Наскільки ви задоволені матеріальним становищем своєї сім’ї? У 2000 році було 40%, зараз – 66. Наскільки ти задоволений, як харчуєшся? Було 61%, зараз – 85. Наскільки ти задоволений ставленням до тебе вчителів? Було 43%, стало – 52. Житловими умовами були задоволені 56% дітей, зараз – 77%. Тобто, такий неупереджений вимір зміни ситуації для нового покоління, на мою думку, говорить про дуже позитивні результати», – наголошує соціолог Ольга Балакірєва.

Перше соціологічне опитування дітей було проведено Інститутом соціальних досліджень імені Яременка за сприянням Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Благодійного фонду «Розвиток України». У ньому взяло участь понад 4 тисячі дітей із усіх регіонів, а також понад тисяча батьків та півтисячі експертів, що працюють у сфері забезпечення прав дітей.

За словами уповноваженого Президента України з прав дитини, дане соціологічне дослідження буде проаналізоване і передане органам влади різних рівнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG