Доступність посилання

ТОП новини

В Україні спростовують звинувачення у расизмі


Донецьк – Українське МЗС стурбоване інформаційною кампанією деяких британських ЗМІ про прояви расизму в Україні. Між тим, сюжет про донецьких радикально налаштованих вболівальників уже викликав скандал у шахтарській столиці. Донецькі правоохоронці назвали це провокацією. А герой цього сюжету планує позиватися до суду проти британського журналіста.

У сюжеті британського журналіста Кавеха Солхекола для телеканалу «Sky Sports News» розповідається про радикально налаштованих фанатів футбольного клубу «Шахтар», які збираються під час Євро-2012 влаштувати іноземним вболівальникам «гідний» прийом. Судячи із сюжету, донеччани налаштовані битися з фанатами європейських збірних і навіть кажуть про те, що фани із Росії їм у цьому допоможуть.

Фани «Шахтаря» проти фанів «Шахтаря»?

На відео є кадри бійки, яку влаштувала, за словами журналіста, група донецьких футбольних фанатів із фанами київського «Динамо» перед останнім матчем команд у шахтарській столиці. Однак лідер донецьких фанатів, про якого йдеться у сюжеті, Анатолій Єгоров, усі звинувачення відкидає.

Була бійка у день матчу, але не з фанатами «Динамо»
Анатолій Єгоров
«Була бійка у день матчу, але не з фанатами «Динамо», – розповідає Єгоров. – Раніше на Русі проходили кулачні бої, це було щось схоже. Це було у Костянтинівці, там була команда «Конті», вона грає у третій лізі, і це наша філія, теж підрозділ фан-клубу «Шахтар». Знову таки билися. Звірства там ніякого немає. Тобто, падає людина, і її не чіпають вже. Тут немає ніякого складу злочину, ми спеціально поїхали подалі від міста, щоб нікого не хвилювати».

Анатолій Єгоров на британського журналіста планує позиватися до суду. Оскільки, каже Єгоров, його висловлювання були вирвані з контексту. Самі журналісти, за його словами, представилися фанатами, ставилися до них добре, показали бійку, але їх самих не чіпали. Це, на думку Анатолія, і є доказом того, що агресії до британців чи фанів з інших країн чекати не варто.

Правоохоронці назвали сюжет провокацією

Донецька міліція негативно відреагувала на сюжет британця, назвавши його провокацією. Адже у ньому фанати стверджували, що міліція не зможе забезпечити безпеку у Донецьку під час Євро-2012.

Ми моніторили інформацію і знайшли цих хлопців, щоб перевірити, чи відповідає вона дійсності. Він нам сказав, що ситуація виглядала інакше.
Ігор Дьомін
Голова прес-служби ГУМВС України в Донецькій області Ігор Дьомін упевнений, що це не так. «Ми моніторили інформацію і знайшли цих хлопців, щоб перевірити, чи відповідає вона дійсності. Він нам сказав, що ситуація виглядала інакше. Була така бійка, ми про неї знаємо, ми відстежуємо ситуацію з фанатами, з рухом ультрас. Вони у нас на постійному контакті. Анатолій Єгоров, який називає себе ультрас каже, що вони просто люблять футбол», – зазначив Ігор Дьомін. При цьому додав, що проблеми з расизмом в області немає.

Міфічна і надумана проблема?

Українське МЗС вже відреагувало на заяви британців про футбольних хуліганів та проявів расизму в Україні. На думку директора департаменту інформаційної політики МЗС України Олега Волошина, це «надумана і міфічна проблема». Донецький спортивний журналіст Денис Анісімов вважає, що проявів расизму і справді чекати не варто, а от футбольні хулігани обов’язково себе проявлять.

Ці хлопці не будуть сидіти, вони будуть чіпати таких самих футбольних хуліганів, які, я так підозрюю, скоріше за все, сюди приїдуть
Денис Анісімов
«Сама культура футбольних хуліганів має на увазі те, що ці хлопці не будуть сидіти, вони будуть чіпати таких самих футбольних хуліганів, які, я так підозрюю, скоріше за все, сюди приїдуть», – зазначає Анісімов.

Нещодавно у Донецьку відкрили Центр оперативного реагування міліції, до якого надходять сигнали з 500 відеокамер, які встановили у центрі міста спеціально до Євро-2012.

  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG